top of page

Recenzije skijališta

HULJS Flachau dron-0274.jpg

Photo i tekst: Nino Stančić Vidrač/HULJS SKI

NASSFELD

Nassfeld - skijalište gdje se Hrvati osjećaju kao kod kuće

Skijalište Nassfeld je najbliže kvalitetno i moderno skijalište Hrvatima na manje od 300 km i 3 sata vožnje po ograničenjima. Sa svojih 110 kilometara skijaških staza svaki pravi skijaš naći će stazu za sebe. Treba napomenuti da Nassfeld nije namjenjen slabijim skijašima. Početnicima koji će ići u školu skijanja to neće predstavljati problem jer su pripremljeni skijaški poligon za njih, ali za skijaše koji vole plave staze u Nassfeldu neće previše uživati ako naravno ne odluče uzeti školu skijanja i popraviti svoju tehniku.

Zanimljivo je da je skijalište Nassfeld podjeljeno u dvije države, točnije na najvišem vrhu je granica između Italije i Austrije. Kroz dan moguće je više puta skijati u obje države bez ikakvih ograničenja. 

Kako stići do Nassfelda?

Skijalište Nassfeld nalazi na 295 km od Zagreba i 258 km od Rijeke. Put iz Zagreba vodi kroz Sloveniju i tunel Karavanke do Villacha gdje se odvaja autoput prema Udinama. Kod izlaza za Arnoldstein, odvaja se put po lokalnoj cesti prema Hermagoru i Tropolachu dolini gdje se nalazi gondola Millenium Express koja vodi na vrh Nassfelda. Druga opcija je put preko Tarvisia i Pontebbe kroz Italiju ako želite izbjeći tunel Karavanke i vinjetu u Austriji. Svakako imajte na umu da je cesta koja vodi prema vrhu Nassfelda u lošem stanju i kada pada snijeg ralica rijetko prolazi.

Smještaj u Nassfeldu

Samo skijalište Nassfeld obiluje smještajnim kapacitetima direktnim izlazom na skijašku stazu, tzv SKI IN - SKI OUT. Skijalište je podjeljeno na tri dijela kad su u pitanju smještajni kapaciteti, to su SonnenAlpeSonnleitn na vrhu skijališta i Tropollach u dolini.

Sonnleitn je pretežito dio s apartmanskim kućama Marcius uz izuzetak Hotela Marcius ***(Hrvatski hotel) i Hotel Robinson ****.

SonnenAlpe ima veći broj apartmanskih kuća, među kojima treba izdvojiti AlmResort apartmanske kuće i LUX apartmansku zgradu. Uz apartmenske kuće SonnenAlpe ima luksuzne hotele: Falkensteiner****Gartnerkofel****Nassfeld**** i Wulfenia resort**** (samo za odrasle). Koji god hotel odabrali teško da će te pogriješiti.

Tropollach je polazno mjesto Millenium Expresa gondole za 10 osoba, građene 2000. godine koja vozi na vrh skijališta, sasvim sigurno dolazi vrijeme da se gondola modernizira. Ali ono bitno je da u dolini možete naći sve vrste smještaja. Od Hostela za mladež do vrhunskih hotela. Osobno bih preporučio 4 hotela u kojima sam boravio i spavao više puta i svaki ima svoje prednosti i mane.

Hotel Garni Zerza*** je prekrasan obiteljski hotel koji ima uz hotelske sobe i apartmane. Mana mu je što nema večere, ali nakon skijanja zato vas čekaju prekrasne saune. Tijekom popodneva a i jutra primijetiti će te zlatnog retrivera Ballu-a i prekrasnu micu macu od vlasnika hotela. Atmosfera je zaista obiteljska, hotel čist, doručak izvrstan i to sve za 50 eura po noćenju.

Franz Ferdinand Mountain Resort*** ako ste ponekad prije par godina spavali u CUBE-u, popularnoj kocki koja je tada bila hostel sa 600 spavaćih mjesta, mahom kreveta na kat sigurno će te biti pozitivno iznenađeni da su od njega napravili pravi hotel realno tri zvjezdice. Dvije najveće prednosti su blizina skijaške staze (100 m) i super večera i doručak, to sve će vas koštati cca 70-80 eura po osobi za 1 noćenje. Minimum je dva noćenja u predsezoni i 4-5 noćenja u sezoni. Wellness nemaju, ali imaju saune koje su korektne i čiste. 

Hotel Samerhof **** je također obiteljski hotel u središtu sela koji je za razliku od Garni Zerze i Franz Ferdinand za klasu bolji u svim segmentima. Prekrasan bogati doručak s ručno cijeđenim narančim sokom(sami ga cijedite što je super) i carpacciom od lososa mene osobno je oduševilo uz sve delicije skijaško austrijske gastro scene.

Navečer će vas čekati meni od 4 jela koji su super ukusni, a ako vas glad obuzme pizzeria koja se nalazi prizemlju hotela dočekat će vas širokih ruku s pizzom iz krušne peći. Popodnevni odmor od skijanja ili u ljeti od planinarenja moći će tebe provoditi u prekrasnom bazenu na vrhu hotela s pogledom na skijalište i planinu, saunama i rustikalno uređenom spa zonom. Noćenje z ovom hotelu platit će te 110 eura po noćenju/osobi s polupansionom i korištenjem wellness zone.

Falkensteiner Hotel & Spa Carinzia **** najbolji je od svih navedenih hotela u dolini, ekipa iz Falkensteinera se brine da sve bude na razini kao i u cijelom svijetu. Krenimo od sobe koja ima 40 m2, tuš kabina i kada vas također očekuju iako većina odabire uvijek tuš kabinu kada je tu za ljepše polovice kojima kupka nakon skijanja ili planinarenja uvijek godi. Za večeru i doručak očekuje vas super bogati buffet s brojnim gastronomskim delicijama koji će zadovoljiti najzahtjevnija nepca. Za kraj smo ostavili wellness i spa oazu koja se prostire na 2400 m2 i doista oduzima dah. Nakon opuštanja zaboravit ćete sve brige barem za jednog kratko vrijeme. Cijena noćenja u sezoni koštati će vas oko 130 eura s polupansionom po osobi.

Uz sve navedene hotele veliki je broj jedinica apartmanskog smještaja koji se po izuzetno povoljnim cijenama mogu naći u srcu sezone.

Skijaške staze u Nassfeldu

Skijaške staze okarakterizirao bih kao srednje teške, nažalost laganih staza je zaista minimalno iako broj kilometara plavih staza sugerira drugačija. Ipak za početnike to nebi trebalo predstavljati problem jer je napravljeno više skijaških poligona gdje će početnici moći naučiti skijašku tehniku i postepeno se prilagođavati na težinu staza.

Najveći poligon nalazi se na drugoj međustanici gondole Millenium Express, jedan manji je na početnoj stanici Millenium-a i taj se preporučuje za one koji nikada nisu stali na skije. Za sve ostale preporuka je na međustanicu. 

Svim zahtjevnim skijašima Nassfeld će pružiti zadovoljstvo po pitanju težine i dužine staza barem kada je Austrija u pitanju. U prosjeku većina staza dugačka je oko 2 kilometra, neke dakako i duže od toga kao što staza Carinzia u dužinu od 7 kilometara koja je najduža staza u cijeloj Koruškoj. 

Preporučio bih Vam prilikom dolaska gondolom Millenium Express na vrh skijališta da se uputite na stazu broj 23 koja je označena kao crvena u stvarnosti je više plava i savršena je za prvo zagrijavanje i uskijavanje. Pred sami kraj staze pratite oznake za stazu broj 40 kako bi krenuli prema žičari broj 1 (Gartnerkofel) koja vodi prema talijanskoj strani Nassfelda na kojoj je uvijek malo ljudi, staze su tvrde i speglane te nema gužve na žičari.

Dolaskom na vrh stići će te ispred najpoznatijeg okrugljaka(gljive) u Nassfeldu "Zur Berghex" u prijevodu "Kod Vještice" gdje vam savjetujemo da popijete kavu ili nešto kratko u povratku s talijanske strane. Do tada krenite stazom broj 7 na kojoj možete pustiti skiju jer je dovoljno široka za bržu vožnju i nema puno ljudi (u većini slučajeva). Na kraju staze čekat će vas dvije 6-sjedežnice, jedna vas vodi nazad na vrh, a druga na Garnitzer Alm vrh s koje se spuštaju staze 8 i 9. Staza 8 je na početku izrazito strma i ne bih preporučio nikom osim vrhunskih skijaša. Spuštanjem na sjedežnicu predlažem da uđete na 6-sjedežnicu Gartnerkofel 2  podižete se na vrh, zatim prelazite na kratku 200 metara dugu 4-sjedežnicu koja vas podiže na sami vrh i s koje se spustite FIS stazom broj 1. 

Slijedi vam žičara broj 25 kojim se dižete direktno ispred Hrvatskog Pavillon Apres ski bara gdje je vrijeme za popiti kavu, bombardino, flying hirsch (jeger redbull) ili nešto treće po vašem izboru. Dalje je put vrlo jednostavan, spuštanje stazom broj 60 na 6-sjedežnicu RudnikBahn. Daljnje staze najbolje da si odredite sami gdje želite ići. 

Gastronomija

Kada pričamo o hrani i gastronomiji treba svakako naglasiti da se ukusi razlikuju, moj izbor restorana nužno ne mora odgovarati svakom ukusu, zato ću se potruditi biti maksimalno objektivan. WatschigerAlm nalazi se ispod žičare broj 1 Gartnerkofelbahn i meni je jedna od omiljenih destinacija za pojesti kvalitetnu i dobru hranu. Meni je najdraža juha od sira u kruhu, koja moguće nekima neće biti dovoljno svakako je za preporuku mješano meso, bečki odrezak ili gulasuppe. Svakako će te naći nešto što će vam odgovarati. LockstaAlm nalazi se na vrhu žičare broj 25 u sklopu Pavillon Apres ski bara i imati će te na odabir klasičnu ponudu jela na skijalištu uz pizza majstora koji od 12 sati peće svježe pizze. Remo grill & bar drži najpoznatiji bosanac u Nassfeldu Omer Britvarevic koji vikend vrti odojka ili janjetinu na ražnju te se od 12:30 može svaki put pojesti dašak balkana podno Madritschebahna.

Na talijanskoj strani za preporuku je GarnitzerAlm.

Apres Ski barovi

Na samom skijalištu dva su prava apres ski bara, to su Zur Berghex i Pavillon apres ski bar. Zur Berghex nudi zabavu za sve sudionike na skijalištu puštajući klasične apres ski hitove na koji svi vole zaplesati. U Pavillonu će te u velikoj većini slučajeva uživati u hrvatskoj glazbi s mogučnošću da zaluta i istočnog melosa pogotovo ako susjedne nam države (Srbija i BiH)imaju praznike. Kako god bilo ako nemate ograničenja u glavi sigurno će te se dobro zabaviti u oba bara.

Prava zabava ipak vas očekuju u dolini gdje će te skinuti svoje skije i zaputiti se u brvnaru Zum Alois ili BarrenHutte. U obje brvnare dočekati će vas austrijski apres ski hitovi, meni osobno je Zum Alois bolji jer je predviđen za party dok to u BarrenHutte-u nije tako, osoblje je susretljivije i uvijek će te naći nekog tko govori "naški"

Zaključak:

Teško je biti objektivan kad je Nassfeld u pitanje, barem u mojem slučaju ali smatram da je najbolje skijalište udaljeno 3 sata od Zagreba i Rijeke. Uz to vrhunski će te se zabaviti i moći uživati u svim elementima skijaškog hedonizma za dobru cijenu. Infrastruktura je izvrsna na skijalištu, nema niti jedno sidro na glavnim stazama što je velika prednost u odnosu na bliža skijališta.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Općenito o skijalištu

Web stranica skijališta:

https://www.nassfeld.at

Otvorenje skijaške sezone:

04.12.2020. godine

Zatvaranje skijaške sezone:

11.04.2021. godine

Skijaški liftovi

Ski ikone-02.png
Ski ikone-01.png
Ski ikone-03.png
Ski ikone-08.png
Ski ikone-07.png

10

9

5

0

0

Skijaške staze

Lagane:

39 km

 

Srednje:

60 km

 

Teške: 

11 km

Ski staze.png

Parking na skijalištu

U Nassfeldu je osigurano veliko parkiralište za autobuse i automobile u blizini početne stanice Millenium expressa. Također vozi vlakić od samog parkinga do početne stanice gondole da se ne mora pancerica hodati po cesti. 

Za razliku od talijanskih skijališta velika većina austrijskih skijališta parking ne naplaćuje. Svakako provjerite na stranicama skijališta za parking, kako vas nebi dočekalo neplanirano iznenađenje. 

Austrijska skijališta

Bad Gastein

Bad Kleinkirchheim - St. Oswald

Dachstein ledenjak

Flachau

Gerlitzen

Goldeck

Grosseck-Spiereck

Hintertuxer Gletscher

Innerkrems

Ischgl - Samnaun

Kals-Matrei

Katschberg

Kaunertal ledenjak

Kreischberg

Kitzsteinhorn - Kaprun Gletscher

Klipitzrol

Kitzbühel

Lienz - Zettersfeld

Molltaler ledenjak

Nassfeld

Obergurgl-Hochgurgl

Obertauern

Pitztal Gletscher

Saalbach - Hinterglemm - Leogang

Serfaus - Fiss - Ladis

Sillian - Hochpustertaler

Sölden

St. Anton - Lech - Zürs

Stubai Gletscher

Turracher Höhe

Zell am See - Schmittenhöhe

Zillertal Arena

Partneri

Decathlon logo.png
Head_logo_black.jpeg
gopro.jpg
Body balance.png
Sponzori-slide-04.png
kaportal-logo-kocka.png
Utilitas.jpg
Sponzori-slide-1-07.png
bottom of page