top of page

Recenzije skijališta

Screenshot 2020-01-10 at 15.15.36.png

Photo i tekst: Ivor Marok

ZELL AM SEE - SCHMITTENHOHE

Skijalište Schmittenhöhe jedno je od nekoliko skijališta u grupaciji za koje se kupuje jedinstvena karta (skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Schmittenhöhe Zell am See i Kitzsteinhorn Kaprun)

Samo skijalište Schmitten broji oko 70km staza i sve su vrlo dobro uređene dok ukupno u resortu imate na izbor preko 400km staza što je odlično za tjedan dana, zabave vam neće nedostajati.

 

Smještaj oko skijališta Schmittenhöhe najbolje je tražiti u obližnjim selima prema zapadu (Niedersnill, Mitersniell…) ili u samom mjestu Zell am see gdje se nalaze brojni luksuzni hoteli ili ako ste sreće, naletite na neki cjenovno OK apartman ili hotel s 3* .

 

Što se opremanja namirnicama i ostalim potrepštinama tiče, oko samog mjesta, doslovno u svakom selu postoje veći dućani gdje su cijene normalne-prihvatljive i možete se vrlo dobro opremiti. Dućana sportske opreme ne nedostaje, no ono što sam primijetio jest da im je ponuda „klimava“, a cijene svakako nisu povoljne.

Kako stići do Zell am See-a?

Do samog Zell am see-a je vrlo jednostavno doći. Iz Zagreba put vodi kraj Ljubljane 420km ukupno, preko Villacha i dalje autoputom pokraj Flachau-a i poznatog mjesta Bischofshofen.

Kad se vozite kroz Bischofshofen pogledom na desno vidjeti će te jednu od stanica poznate Novogodišnje turneje skijaša skakača!

Autoput je 90% puta, stara cesta od Bischofshofena je vrlo dobra i put je ugodan.

Skijaške staze u Zell Am See

Staza ima zaista svakakvih na izbor no rekao bi da nedostaje ipak pravih crnih ili težih crvenih staza, skijalište je više obiteljsko i za učenje ili vježbanje skijaških vještina.

Naravno, kako to obično biva s Austrijancima, staze su vrlo dobro uređene i sve štima.

Pokretne stepenice koje vode od glavnog ulaza na početnoj stanici AreitXpressa do same gondole su must have i gužve na gondolama uglavnom nije bilo (najdulje čekanje bilo je 6 min negdje pri vrhu)

 

Pred kraj dana možda nije loše izbjegavati usku vijugavu stazu kroz šumu jer se dosta potroši, bilo je i zemlje i kamenja, a ni gužve nije nedostajalo.

 

Skijalište nije previsoko (do 2000m) pa treba dobro obratiti pažnju na snježne uvijete.

Ono što je veliki plus skijališta je ljepota mjesta ispod njega i pogled s njega koji puca prema jezeru i mjestu.

Zell am see je gradić od 10 000 stanovnika, savršeno uređen s odličnim restoranima i gastro ponudom.

Apres ski i gatronomija

Apres ski nije pretjerano zanimljiv, no kraj početne stanice gondole areitXpress i parkinga (kojeg ima više nego dovoljno i preporuka je da tu i parkirate, ne u samom mjestu Zell am see) nalazi se 1-2 velika restorana-kluba u kojima je ponuda vrlo dobra, a cijene prihvatljive, odlično za okrijepiti se prije polaska u smještaj.

Zaključak:

Lijepo manje skijalište s pretežito plavim lakšim stazama. Idealno za provesti jedan do dva dana, a onda obilaziti ostala obližnja skijališta. Smještajnih kapaciteta oko samog skijališta ima dovoljno i može se naći vrlo komotnih apartmana (preko 100m2) za prihvatljive iznose.
Skijalište ima odličan položaj budući da su u krugu 15-40min autom nalaze još i : Kitzbuhel, Saalbach Hinterglamm, Kitzsteinhorn i na oko 60min Flachau.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Općenito o skijalištu

Web stranica skijališta:

http://www.schmitten.at

Otvorenje skijaške sezone:

27.11.2020. godine

Zatvaranje skijaške sezone:

11.04.2021. godine

Skijaški liftovi

Ski ikone-02.png
Ski ikone-01.png
Ski ikone-03.png
Ski ikone-08.png
Ski ikone-07.png

4

10

7

2

0

Skijaške staze

Lagane:

30 km

 

Srednje:

28 km

 

Teške: 

19 km

smittenhohe.png

Parking na skijalištu

U Smittenhohe skijalištu parking se ne plaća te je kod svake stanice žičare osiguran dovoljan broj parkirnih mjesta kako nebi bilo gužve. Savjet je parkirati kod gondole areitXpress

Za razliku od talijanskih skijališta velika većina austrijskih skijališta parking ne naplaćuje. Svakako provjerite na stranicama skijališta za parking, kako vas nebi dočekalo neplanirano iznenađenje. 

Austrijska skijališta

Bad Gastein

Bad Kleinkirchheim - St. Oswald

Dachstein ledenjak

Flachau

Gerlitzen

Goldeck

Grosseck-Spiereck

Hintertuxer Gletscher

Innerkrems

Ischgl - Samnaun

Kals-Matrei

Katschberg

Kaunertal ledenjak

Kreischberg

Kitzsteinhorn - Kaprun Gletscher

Klipitzrol

Kitzbühel

Lienz - Zettersfeld

Molltaler ledenjak

Nassfeld

Obergurgl-Hochgurgl

Obertauern

Pitztal Gletscher

Saalbach - Hinterglemm - Leogang

Serfaus - Fiss - Ladis

Sillian - Hochpustertaler

Sölden

St. Anton - Lech - Zürs

Stubai Gletscher

Turracher Höhe

Zell am See - Schmittenhöhe

Zillertal Arena

bottom of page