top of page

Recenzije skijališta

st-antn.jpg

Photo i tekst: Mario Musa

SKI ARLBERG - ST.ANTON, LECH I ZURS!

Skijaško područje Ski Arlberg nalazi se 100 km zapadno od glavnog grada Tirola, Innsbrucka i obuhvaća nekoliko skijališta (St. Anton, Zürs, Lech, Warth, i nekoliko manjih), koja su povezana u jednu skijašku regiju Ski Arlberg. Cijelo područje ima preko 300km skijaških staza i proteže se od 1300mnv do preko 2800mnv. Ski Arlberg ima posebnu mikroklimu sa puno snijega i kad ostala skijališta u okolici imaju probleme sa snježnim pokrivačem.
 

Skijaške staze u Ski Arlbergu

 

Gondola Naserin vodi na vrh Gampen, a odatle šesterosedežnicom možete na vrh Kapall s koje vodi opasna crna staza znakovitog imena Kandahar. Inače Ski Arlberg, posebno St. Anton poznat je po tome da označavanje staza bojama ne možemo usporediti s ostalim skijalištima. Npr. ono što je ovdje plava staza na drugim skijalištima je crvena, a ono što je ovdje crvena na drugima je crna. Crne staze u ovom skijalištu su stvarno crne i na njima dobri skijaši stvarno mogu uživati.

S Gampena se lako može stići na vrh Galzig s kojeg se možete uputiti prema Zürsu i Lechu. Konfiguracija terena i samih staza je jako zahtjevna. Pogledom na kartu, a posebno prilikom skijanja odmah se primijeti da je ovo područje prije bilo podijeljeno na više manjih skijališta koja su novim gondolama povezana u jedno.

Na tim poveznicama su i staze koje su provučene kroz nevjerojatne predjele planina, pa su i staze zahtjevnije.

Na nekim mjestima moraju se povezati dvije gondole za redom da bi se prešlo iz jednog skijališta u drugo, a između Zürsa i Lecha nema ski poveznice nego se morate povesti busom. Naravno, ski karta vrijedi i za bus.

 

Ako moramo izdvojiti neku stazu, onda je to svakako „crvena“ staza br. 144 u Zürsu (konfiguracija, zahtjevnost, pogled), a pogled koji svakako treba doživjeti je onaj s vrha Valluga (2811 mnv).

Kada već izdvajamo posebnosti nepošteno bi bilo ne izdvojiti ogromnu gondolu Valluga 1 koja spaja 2 planine, vozi visoko iznad doline i sam pogled na nju izaziva strahopoštovanje. Gondola vozi tako visoko da se iz doline sajle skoro ne vide, pa izgleda da sama gondola lebdi. Na skijalištu prevladavaju Nijemci, Austrijanci, Švicarci i Talijani.

Ima dosta Engleza i Amerikanaca koji dolaze avionima u Innsbruck i organiziranim prijevozima (Shuttle bus) stižu direktno u hotele. Začuđujuće ali tamo Rusa skoro da i nema, za razliku od susjednog Ischgla koji su potpuno okupirali.

 

Cijene smještaja variraju jer je skijalište stvarno ogromno i moguće je naći smještaj u apartmanima u rubnim dijelovima relativno povoljno (ca 100 EUR/noć za dvije osobe), pa do najluksuznijih hotela s 5 zvjezdica. Skijalište je toliko veliko da nemate osjećaj gužve, i da ste na dosta staza (posebno crnih) uglavnom sami.

Napominjemo da su i St. Anton i Lech redoviti domaćini Svjetskog skijaškog kupa. Ski Arlberg jedno je od najpoželjnijih mjesta za off road skijanje i sve padine do kojih se na bilo koji način može doći prošarane su tragovima off-roadera. Na dijelu skijališta koje se zove Rendl je i vrhunski Snowpark.

Apres ski i gastronomija

Restorana na stazi ima svakakvih, od onih samoposlužnih i nešto jeftinijih do onih s poslugom i luksuznih. Cijene su dosta visoke, Gulaschsuppe ca 7 EUR, pivo točeno 0,5L i preko 6 EUR, bečki odrezak ca 15 EUR, steakovi preko 25 EUR. Čak smo pronašli jedan restoran u Zürsu u kojem nije bilo Germknödel.

Na početnim točkama gondola u dolinama i naseljima ima dosta Apres ski mjesta koji pozivaju šarenilom, natpisima, muzikom, atmosferom. Ponuda je vrhunska i skijaši uglavnom koriste priliku da se nakon cijelog dana skijanja „opuste“.

Zaključak:

Ski Arlberg slovi kao jedno od najboljih skijališta Europe, ali moramo izdvojiti i neke nedostatke koje smo primijetili. Zbog ogromne površine skijališta i činjenice da je više skijališta spojeno u jedno mega-skijalište nemate dojam da ste na jednom skijalištu nego da se skijate područjem. Vrlo je raštrkano, na sve strane!

Drugi nedostatak je nešto manji broj restorana po stazama, posebno na dijelovima skijališta koji su spojnice između dva centra. Na tim dijelovima su uglavnom nove gondole, koje imaju i WC za skijaše, pa manjak restorana ne predstavlja problem ako ste popili koje pivo više. I treći nedostatak koji moramo izdvojiti je dosta staza na kojima se potrebno ili odgurivati štapovima ili dobro „zafurati“ da bi se doseglo gondolu ili žičaru. To je posebno uočljivo opet na poveznicama između skijališta. Razlog tome je zahtjevna konfiguracija terena i želja da se više skijališta poveže u jednu cjelinu. Rezultat su zaravni ili zasnježene servisne ceste koje predstavljaju problem slabijim skijašima i djeci. Postoje tu i mostovi i liftovi i horizontalni elevatori, ali sve to traje i prekida fluidnost skijanja. 

Na skijanje u ovom području treba uzeti cijeli tjedan i nema smisla ići na jednodnevne izlete jer je nemoguće steći ispravan dojam. Sve u svemu, Ski Arlberg vrhunska je skijaška lokacija, na kojoj će uživati skijaši koji vole ozbiljne staze, raznolike konfiguracije terena i puno snijega.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Općenito o skijalištu

Web stranica skijališta:

https://www.stantonamarlberg.com/

Otvorenje skijaške sezone:

26.11.2020. godine

Zatvaranje skijaške sezone:

24.04.2021. godine

Skijaški liftovi

Ski ikone-02.png
Ski ikone-01.png
Ski ikone-03.png
Ski ikone-08.png
Ski ikone-07.png

28

44

11

5

0

Skijaške staze

Lagane:

132 km

 

Srednje:

122 km

 

Teške: 

51km

chart (3).png

Parking na skijalištu

U podnožju je veliki parking, 100m od gondole Nasserin. Cjelodnevna karta za automobil košta 7 EUR.

Za razliku od talijanskih skijališta velika većina austrijskih skijališta parking ne naplaćuje. Svakako provjerite na stranicama skijališta za parking, kako vas nebi dočekalo neplanirano iznenađenje. 

Austrijska skijališta

Bad Gastein

Bad Kleinkirchheim - St. Oswald

Dachstein ledenjak

Flachau

Gerlitzen

Goldeck

Grosseck-Spiereck

Hintertuxer Gletscher

Innerkrems

Ischgl - Samnaun

Kals-Matrei

Katschberg

Kaunertal ledenjak

Kreischberg

Kitzsteinhorn - Kaprun Gletscher

Klipitzrol

Kitzbühel

Lienz - Zettersfeld

Molltaler ledenjak

Nassfeld

Obergurgl-Hochgurgl

Obertauern

Pitztal Gletscher

Saalbach - Hinterglemm - Leogang

Serfaus - Fiss - Ladis

Sillian - Hochpustertaler

Sölden

St. Anton - Lech - Zürs

Stubai Gletscher

Turracher Höhe

Zell am See - Schmittenhöhe

Zillertal Arena

bottom of page