top of page

SKIJALIŠTA

Photo: © Atomic.com

AUSTRIJSKI ZBOR UČITELJA SKIJANJA PREDSTAVIO MJERE ZA SKI ŠKOLE

Autor: HULJS SKI

Austrijsko udruženje škola skijanja napisalo je preporuke i smjernice za rad svih škola skijanja (679 škola) u nadolazećoj zimskoj sezoni. Svi instruktori skijanja i snowboarda trebali bi se redovito testirati na virus korone. Za školu skijanja preporučuje se gornja granica od deset osoba. 

Zajedno s Cornelijom Lass-Flörl, direktoricom Odsjeka za higijenu i mikrobiologiju Medicinskog sveučilišta u Innsbrucku, Austrijsko udruženje škola skijanja stvorila je smjernice za spriječavanje širenja koronavirusa. Temelj za to su zahtjevi savezne vlade, objavilo je u ponedjeljak Austrijsko udruženje škola skijanja. Prema preporukama, svaki vlasnik škole skijanja "mora stvoriti koncept prevencije Covid-19 kao dio pravila rada škole skijanja".

Uz redovitu dezinfekciju ureda i materijala škole skijanja, preporuke za djelovanje na terenu uključuju i testove Covid-19 za sve instruktore skijanja i snowboarda koji putuju iz inozemstva.  Međutim, svi instruktori snježnih sportova trebaju se redovito testirati Coronu. Udruženje škola skijanja već je podnijelo zahtjev Federalnom ministarstvu poljoprivrede, regija i turizma za preuzimanje troškova testova.

Cornelia Lass-Flörl pružila je udruženju škola skijanja tehničku podršku u izradi preporuka za djelovanje. Uz to, "održavanje minimalne udaljenosti - kao u svim područjima javnog života - također je važno u školi skijanja", kaže Cornelia Lass-Flörl.

Svi gosti škole skijanja trebaju se registrirati uzimajući u obzir propise o zaštiti podataka. Ako zaposlenici ili gosti pokažu simptome, moraju se odmah odvojiti od ostalih. Ako se ne može održati minimalna udaljenost od ostalih sudionika, mora se nositi zaštita za usta i nos. Stoga se preporučuje grupa od najviše deset ljudi, uključujući instruktora snježnih sportova.

Također navode da instruktori skijanja moraju nositi zaštitu za usta i nos kada pružaju pomoć. Primjerice, kada pomažu djeci da ustanu nakon pada. Uz to, treba osigurati poštivanje odgovarajućih propisa za žičare i liftove.

Preporuke se dogovaraju s ministarstvom

"Više od 18.000 ljubitelja snježnih sportova u 679 škola skijanja mora se okupiti kako bi ova zima bila što sigurnija za sve uključene", rekao je Richard Walter, predsjednik austrijskog saveza škola skijanja. Pripremljene preporuke za akciju odnose se na urede škola skijanja, okupljališta, dječji (avanturistički) svijet, sobe za zagrijavanje, vrtiće, dječje restorane i praktične satove snježnih sportova.

Preporuke se trenutačno usklađuju s Ministarstvom zdravstva i pripremaju se prema specifikacijama za zimu, navodi se. "Uz preporuke za djelovanje, set smjernica za zimu dostupan je zaposlenicima svih objekata škole skijanja - od prevencije Covid-19 do registracije svakog pojedinog gosta škole skijanja i uputa za postupanje u slučaju sumnjivi slučaj ", kaže Lass-Flörl.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

bottom of page