top of page
atomic hawk.jpeg

Oprema

Photo: Atomic

Kako odabrati najbolje pancerice za sebe i svoje noge

Skijaška cipela odnosno pancerica NAJBITNIJI je dio skijaške opreme!

NAJVAŽNIJI SAVJETI PRIJE ODLASKA U KUPOVINU SKIJAŠKIH CIPELA:

1. Nikada ne kupovati u velikim trgovačkim centrima, već pravim ski dućanima

2. Kada kupujete pancerice dođite u trenirci i budite spremni na 60 minuta isprobavanja

3. Slušajte savjete stručnog osoblja u specijaliziranim dućanima

Pogrešna kupovina u većini slučajeva odnosi se na preveliki broj i preširoku pancericu. Nažalost po sve koji su napravili takvu pogrešku dužinu pancerice nije moguće skratiti, dok za širinu postoji mogućnost s dodatnim potplatima i podizačima pete smanjiti volumen cipele. Ali nikada to neće biti kompaktnost pancerica kao što je prilikom pravog broja i širine pancerice koje bi trebale biti. 

Veličina skijaških cipela

Dolaskom u specijalizirani ski shop djelatnik će vas zamoliti da skinete obje cipele ili tenisice te da vam izmjeri širinu i dužinu stopala. Vjerojatnost da će te se iznenaditi izmjerenim brojem je velika, jer nosite tenisice broj veće. Broj koji je izmjeren je TOČAN, nemojte dovoditi stručnost osoblja u pitanju jer oni su tu da bi Vama pomogli

Veličina skijaških cipela označava se tzv. Mondo Point ljestvicom, koja predstavlja veličinu stopala izraženu u centimetrima. Ako je stopalo dugačko 24,5 cm, prava veličina za vaše skijaške cipele je 24,5.

Još jedna velika pogreška prilikom kupovine pancerica jest udobnost. Pancerica nikada ne može biti udobna kao tenisica, ako je tako onda znači da nešto nije u redu. Kompaktnost pancerice trebali bi osjećati kao da vam je netko stavio oklop na nogu ali ne smije biti boli i pritisaka. 

 

Širina skijaških cipela

Širinu skijaških cipela dijelimo na

Uske(Narrow): cipele širine od 93 do 99 mm (u referentnoj veličini)

Srednje široke(Medium): cipele širine od 100 do 102 mm (u referentnoj veličini)

Široke(Wide) : cipele širine od 102 do 106 mm (u referentnoj veličini)

Najveći problem prilikom odabira dovoljno široke cipele znaju biti potencijalne deformacije stopala: rist, čukalj, izbočene kosti i sl. U tom slučaju vrlo bitno je odabati pancericu koja ima mogućnost oblikovanja vanjskog dijela pancerice kako bi se potencijalni problemi mogli riješiti. 

Tvrdoća (FLEX) skijaških cipela

Tvrdoća skijaška cipele odabire se prema skijaškom znanju i težini osobe, te stilu skijanja koji osoba preferira. U današnje vrijeme muška tvrdoća cipela trebala bi biti od početnih 80 do 130 Flex. 

Ženske skijaške cipele uvijek su mekše i preporučena tvrdoća je od 60 do maksimalnih 110 flexa.

 

Što je zapravo tvrdoća skijaških cipela. To je savitljivost i fleksibilnost cipele. Što je FLEX veći to je tvrdoća veća, a fleksibilnost manja.

Održavanje skijaških cipela i čuvanje topline

Osjetljivost na hladnoću može odvratiti mnoge ljude od skijanja ili skratiti vrijeme provedeno na skijama, čemu su više izložene skijašice. Svi skijaši mogu si pomoći da očuvaju stopala toplima uz nekoliko jednostavnih trikova prije odlaska na skijanje. Za više topline u skijaškim cipelama, ključno je imati topla stopala i suhe čarape prilikom oblačenja, a također je preporučljivo obući tople skijaške cipele. Također je važno, nakon svakog skijanja, temeljito osušiti unutarnje cipele na suhom zraku, što se može postići samo uklanjanjem iz vanjske školjke, jer plastika školjke nije paropropusna.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Najnovije vijesti

Please reload

Sljedeći izeti

Please reload

Partneri
Body balance.png
mah-sport-transparent-bg-rgb-yellow.png
Sponzori-slide-1-06.png
Sponzori-slide-04.png
MDV.png
Sponzori-slide-1-07.png
gopro.jpg
Utilitas.jpg
bottom of page