top of page

Svjetski kup

82109238_3429935770374123_10224399600677

Najnovije vijesti

Please reload

Photo: HST

HRVATSKI NASTUPI U WENGENU 2001-2012

Tekst: Hrvatski skijaški timovi

Kako je Ivica Kostelic jednom prilikom rekao, već od prvog puta kada je stigao u Wengen osjetio je neku posebnu vibraciju tamo i čuo onu rečenicu ,,W kao Wengen, W kao Wimbledon''.

Prvi nastup Ivica je tamo imao 2001 u slalomu i odmah stigao do bodova 24. mjestom. Već godinu potom dolazi do prvog postolja u Wengenu stotinku ispred Mitje Kunca. Ivičina forma sljedećih nekoliko godina u slalomu nije uvijek bila vrhunska, ali u Wengenu je to uvijek bilo drugačije. Osvaja redom treće mjesto iza Rocce i Sasakija (na Ivičinim skijama), treće iza Raicha i Schoenlfeldera i drugo iza Voegla, kada je uz njega nastupio i Dalibor Samsal koji nije završio prvu vožnju.

 

Prva ,,sušna'' godina za Ivicu u Wengenu bila je 2006 kada je bio 28. u kombinaciji i nije izborio drugu slalomsku vožnju. U kombinaciji je debitirao i Natko Zrnčić Dim koji je ostao zamalo kratak za prve bodove na 31. mjestu dok se u slalomu nije kvalificirao u drugu vožnju.

 

Već sljedeće godine Ivica je u kombinaciji tik do postolja na četvrtom mjestu, dok je Natko 35. U spustu Natko završava na 52. mjestu. Slalom je otkazan zbog lošeg vremena.

 

U 2008. Ivica je sedmi u komabinaciji, nakon što igra stotinki nije bila na njegovoj strani, a Natko osvaja prvi top 10 plasman odnosno deveto mjesto dok je u spustu 36. U slalomu Ivica završava na desetom mjestu, a Dalibor Šamšal ne kvalificira se za drugu vožnju.

 

Godinu potom, Ivica je ponovo tik do postolja u kombinaciji na čevrtom mjestu dok je Natko bio deseti, a Tin Široki nije završio prvu vožnju. U spustu Ivica osvaja svoje prve bodove na Lauberhornu 24. mjestu, dok je Natko završio na 40. mjestu, a Tin na 56. mjestu. U slalomu Ivica dolazi do svog novog postolja i trećeg mjesta iza Prangera i Herbsta, a Natko s visokim brojem 72 ulazi u drugi lauf i osvaja 20. mjesto.

2010. godine Ivica u kombinaciji osvaja šesto mjesto, Natko završava na 38, a Ivan Ratkić na 39. mjestu. U spustu bodove osvajaju i Ivica i Natko 20. i 26. mjestom.

Nekoliko dana poslije u slalomu, svega tri tjedna nakon operacije koljena, Ivica dolazi do svoje druge pobjede u Wengenu ispred Myhrera i Herbsta. Natko ovoga puta s brojem 53, ponovo ulazi u drugu vožnju i osvaja 18. mjesto. Dalibor nije završio prvu slalomsku vožnju.

 

U svojoj sezoni osvajanja velikog globusa, Ivica je ubilježio i najbolje rezultate u Wengenu do tada. U kombinaciji i slalomu odnio je velike pobjede s velikom prednošću dok je u klasičnom spustu bio na vrlo dobrom 12. mjestu.

U kombinaciji je Natko diskvalifiiran u slalomskoj vožnji dok Tin osvja bodove 26. mjestom. U slalomu se Natko i Dalibor nisu kvalificirali u drugu vožnju.

Godinu potom Ivica ponovo pobjeđuje u kombinaciji, ali na nevjerojatan način jer je nakon spusta za vodećim Feuzom zaostajao čak 2.96, još više je zaostajao Natko, ali i on je odradio odličan slalom i završio s najboljim rezultatom do tad 5. mjestom dok bodove osvaja i Tin uz 29. mjesto. U spustu Ivica ostvaruje 20. mjesto, Natko 45, a Tin 56. U slalomu Ivica odnosi treću pobjedu u nizu, opet s velikom prednošću ispred Myhrera i Dopfera dok Natko ne završava prvu vožnju.

Photo: jutarnji.hr

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

bottom of page