top of page

Recenzije skijališta

86788709_199704464474260_251532093804039

Photo i tekst: Igor Krajnović

PASSO SAN PELLEGRINO - FALCADE / TREVALI - ALPE LUSIA

Skijalište San Pellegrino I Alpe Lusia dio je najboljeg skijaškog sustava u svijetu Dolomiti Superski koji čini 1200 kilometara skijaških staza u talijanskim dolomitima. Posebnost San Pellegrina su eksluzivni hoteli s direktnim izlazom na skijašku stazu. To ga čini idealnim mjesto za istinske skijaške hedoniste jer su skijaške staze prekrasno obajsane suncem tokom cijelog dana. 

Kako stići do odredišta?

Od Zagreba je udaljeno 460 km te smo mi krenuli Zagreb – Ljubljana – Postojan Via Treviso prema Moeni. Put s jednim stajanjem trebao bi trajati oko 6 sati, većim dijelom Italije je autoput kao i kroz Sloveniju.

Skijaške staze 

 

Skijalište San Pellegrino ima cca 70 km staza, 10 minuta vožnje dalje od San Pellegrina je Alpe Lusia koja žičarom nije povezana sa San Pellegrinom ali spadaju u istu skijašku karte te broji svojih 35 km staza.

Kao na većini talijanskih skijališta u dolomitima staze na San Pelegrinu su široke, imaju brze liftove i žičare te je podloga vrhunski pripremljena i uređena svakog jutra. Upravo iz tog razloga spajanjem više skijaških staza s vrha do doline može se napraviti kvalitetan i dugačak skijaški spust.

Težina skijaških staza bila je omjeru 50-50% u odnosu crvenih i plavih skijaških staza. Svako skijalište nudi dvije do tri izuzetno kvalitetne i strme crne staze za iskusne skijaše i željne adrenalina, a posebno dobra je La Volata koja je i trening staza talijanske ski reprezentacije (pogodilo se da su taman ovaj tjedan tu Sofia Goggia i ostale cure i decki🙂).

Po pitanju žičara želim istaknuti meni posebno drago: samo su dvije gondole ostalo sve brzi četverosjedi (ne volim gondole, kao na što je slučaj Kronplatzu, konstatno skidanje skija je gubljenje vremena). .

 

Drugi dio skijališta Alpe Lusia me je ugodno iznenadio s konfiguracijom staza (apsolutno ima staza za svakoga) i obavezno ga treba posjetiti, na skijalište vas diže gondola i onda staze se spuštaju na sve strane za svakog po izboru, a staze fenomenalne! Posebno bih istaknuo crne staze Piavac i Tomba prema početku gondole. Ukoliko želite otići skijati Sella Rondu što je u dolomiti "must have" dobra opcija je kombinacija skipassa 5+1 ,4+2 itd. 

Smještaj

Smjestaj je moguć u Falcadama ili na samom prevoju Passo San Pellegrino gdje su samo hoteli i nema ducana (možda mali problem, jer za nabavku treba u Falcade ili Moenu koja je bliža i prelijepo je mjesto te ga svakako treba posjetiti)


Uzmite si nešto za druženje poslije skijanja – karte, društvenu igru, ... uvijek ostaje mogućnost kupiti vino, baguette i sir te uživati. 

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Općenito o skijalištu

Web stranica skijališta:

https://www.fassa.com

Otvorenje skijaške sezone:

28.11.2020. godine

Zatvaranje skijaške sezone:

01.04.2021. godine

Skijaški liftovi

Ski ikone-02.png
Ski ikone-01.png
Ski ikone-03.png
Ski ikone-08.png
Ski ikone-07.png

4

9

1

1

0

Skijaške staze

Lagane:

33 km

 

Srednje:

49 km

 

Teške: 

13 km

San Pellegrino.png

Parking na skijalištu

Na većini talijanskih skijališta, posebice sustava Dolomiti Superski budite spremni da ako svojim autom želite parkirati ispred godnole morati će te to platiti od 2 do 4 eura po danu, ovisno o lokaciji gdje je pojedina cijena. Dakako uvijek će biti iznimaka gdje će te moći parkirati ispred pojedine žičare gdje se ne plaća, ali to je više izuzetak. 

bottom of page