top of page

Recenzije skijališta

83109670_2381715431934353_83210653958427

Photo i tekst: Ana Marija Svrtan i Ljubo Bonaca

PASSO TONALE

Na granici talijanskih regija Trentino i Lombardija, između dvaju planinskih masiva na 1880 m smjestilo se maleno obiteljsko mjesto i skijalište Passo Tonale. Passo Tonale zajedno sa susjednim Ponte di Legnom tvori skijalište od ukupno 100km staza različitih težina, te će tako ovo skijalište zadovoljiti sve ukuse.

Kako stići do odredišta?

Udaljenost od Zagreba je 575 km. Put ide preko Ljubljane, Trsta, Venecije do Trevisia i Trenta. Nakon Trenta završava autocesta i počinje dobra i prostrana magistralna cesta, koja tek zadnjih 10 km prelazi u planinsku cestu završnog uspona do Passo Tonale-a.

Skijaške staze 

 

Na sjevernoj strani Passo Tonalea, koja je cijeli dan obasjana suncem, nalazi se većina staza. Središnji dio skijališta oduševiti će početnike i roditelje s djecom. Tu se nalaze lagane početničke staze, žičare koje su naslagane jedna do druge i omogućuju djeci brz napredak zbog posebne konfiguracije terena. Nedostatak vegetacije omogućuje dobar pregled sa staze na stazu što omogućuje roditeljima da nesmetano prate napredak svojih mališana u školi skijanja. U podnožju se također nalazi i posebna staza za sanjkanje, te staza za noćno skijanje koje se održava svaki utorak i četvrtak tijekom sezone.

Napredniji skijaši uživati će u 4,5km dugoj crvenoj stazi koja se nalazi na rubu sjeverne padine i pri tom uživati u posebnom pogledu na ledenjak Presena. Ledenjak se nalazi na suprotnoj strani skijališta, potrebno je na kratko skinuti skije i prijeći cestu kako bi gondolom došli do vrha koji se nalazi na 3016m n/v. Od vrha vodi crveno-crna staza Paradiso duga 5,7km. Staza je vrlo zahtjevna na crnom dijelu i zahtjeva dobro znanje, ali i snagu nogu. Pri dnu staze nalazi se odvojak koji vodi prema međustanici gondole za povratak u Passo Tonale. Ovdje valja biti oprezan, ako se nastavi po laganoj stazi dalje treba imati na umu da jedini povratak je preko teške crne staze koja vodi u Ponte di Legno.

Passo Tonale je idealno mjesto jer će zadovoljiti i sve one koji uživaju u dubokom i netaknutom snijegu. Freeride je ovdje moguć na sve strane, a terena ima od onih lakših početničkih pa sve do onih strmih. U freeride se može krenuti koristeći žičare ili ovdje vrlo popularnim, penjanjem uz planinu. Budući da se dio skijališta nalazi u parku prirode, za heliisking potrebno je tražiti posebne dozvole.

Nadmorska visina skijališta omogućuje zadržavanje snijega sve do travnja tako da se ovdje možete uputiti i u kasnijem terminu kada su dani duži, a vrijeme toplije. Na ledenjaku Presena skija se sve do ljeta. Tko poželi promjenu, može istražiti okolna skijališta poput Folgaride - MarilleveMadonne di Campiglio, Pinzola, Paganelle… 

Skijalište je dio Skirama Dolomiti Adamello Brenta kompleksa za koji šestodnevna skijaška karta stoji 229 eura (198 eura low season), a vrijedi za 380 km staza. Moguća je i kupnja karte samo za Passo Tonale s po jednim danom skijanja u obližnjim skijalištima i poprilično  je jeftinija od Skirame. Djeca do osam godina skijaju besplatno u pratnji roditelja.

Smještaj

Smještaj je većinom 3* i 4*, a pri tom vrlo pristupačnih cijena.
Ovdje, u Passo Tonaleu je sve pješke dostupno na svega par minuta. Prednost ovakvog mjesta je što može tjedan proći, a da ne sjednete u vaš automobil. To olakšava i novootvoreni ski rent i depo u podnožju skijališta s direktnim izlazom na stazu.

Skibus povezuje cijelu dolinu s prijevojem, točan je i besplatan. Smještaj je povoljan, baš kao i cijene hrane i pića na stazi.

Gastronomija i Apres ski

Razne vrste tjestenine stoje oko 8-10 eura, glavno jelo oko 12-13 eura, pivo i bombardino 3-6 eura. Apres-ski zabava počinje oko 16 sati, a najglasnije je u novouređenoj La Baracci, te igloo pod imenom Paradiso (posjetiteljice tamo ostavljaju zanimljiv znak sjećanja na Passo Tonale). I noću je vrlo živo, mnogo je mladih iz Velike Britanije, Nizozemske i Belgije te je i to jedan od razloga za odlazak mlađe klijentele na ovo skijalište.

Hrvatska škola skijanja MEDO SPORT

Dodatna pogodnost za vrijeme hrvatskog tjedna je škola skijanja na hrvatskom jeziku u organizaciji ski škole Medosport za početnike i napredne skijaše. Školu vode licencirani hrvatski učitelji. Škola ima dugogodišnje iskustvo u radu sa svim profilima i uzrastima skijaša, te je bazirana na modernom i efektivnom podučavanju.

Posebnost škole je freeride skiing zona za odlične skijaše ukoliko nam vremenski uvjeti to dopuste.

Dječji vrtić je namijenjen djeci od 3.5 do 6 godina, a traje 6 dana u vremenu od 10:00 – 13:30 sati. Škola skijanja za djecu iznad 7 godina traje 6 dana od 10:00 – 15:00. Za sve odrasle tu su privatni sati.
Više informacija na www.medosport.com

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Općenito o skijalištu

Web stranica skijališta:

http://www.valdisole.net

Otvorenje skijaške sezone:

05.12.2020. godine

Zatvaranje skijaške sezone:

11.04.2021. godine

Skijaški liftovi

Ski ikone-02.png
Ski ikone-01.png
Ski ikone-03.png
Ski ikone-08.png
Ski ikone-07.png

5

19

4

0

0

Skijaške staze

Lagane:

20 km

 

Srednje:

64 km

 

Teške: 

16 km

Passo Tonalle.png

Parking na skijalištu

U Passo Tonale većina smještaja ima SKI IN SKI OUT sistem da ne morate koristiti vozilo. Ukoliko niste na samoj stazi maksimalna udaljenost od smještaja je 5 minuta hoda do ski depoa i to se preporuča svima kako bi uživanje na snijegu bilo potpuno. Parking se ne plaća u smještajnim jedinicama. 

Talijanska skijališta

bottom of page