RECENZIJA SKIJALIŠTA

c1964f_4fab68aa44c74a75b0714d379a015c90_

Photo i tekst: Alta Badia.org, Mitja Mikolavčić i HULJS

ALTA BADIA

Alta Badia smještena je u podnožju masiva Selle. Okružuju je brojini vrhovi prekrasnih i specifičnih Dolomita. U Alta Badiji možete se maknuti od svega te uživati satima uronjeni u ovu netaknutu ljepotu ili možete svoj dan posvetiti sportu i wellness sadržajima koji su danas sastavni dio svakog skijališta. U vrhunsku ponudu ne smijemo zaboraviti ubrojiti raznoliku gastronomiju od domaće pa sve do visoke klase međunarodne kuhinje.

Tijekom zimske sezone Alta Badia jest skijaški i snowboard svijet za sebe. Svatko će nešto naći na 130km pripremljenih staza, 53 moderna skijaška lifta i besprijekoran sustav zasnježenja. Centralni je dio Sella ronde koja broji više od 500km skijaških staza. Alta Badia izvrsno je mjesto za početak skijaške turneje prema srcu Dolomita kao što su Sella Ronda i glečer Marmolada. 

Kako stići do odredišta?

Od Zagreba je udaljeno 460 km te smo mi krenuli Zagreb – Ljubljana – Spittal Am Drau - Lienz - Sillian - Brunico - La Villa. Put s jednim stajanjem trebao bi trajati oko 6 sati, većim dijelom Austrije je autoput kao i kroz Sloveniju. Nakon autoputa dolazi se n lokalnu cestu od Lienza do La Villa. Pazite se radara i vozite po ograničenjima

Skijaške staze 

 

Skijalište Alta Badia čini više spojenih sela: Corvara, Badia, Falzarego, Colfosco, La Villa i San Cassiano. Imate mogućnost skijanja više od 100 različitih staza na 130 km (5 km crne, 44 km crvene i 78 km plave) koje pruža ski pass Alta Badia. Imaju i 38 km staza za skijaško trčanje. Na snijegu ne nedostaje zabave s snowparkom i funparkom, koji oduševljavaju najmlađe, ali i one zahtjevnije skijaše i bordere.

Dio najvećeg povezanog skijaškog sustava staza i žičara Sella Ronda čine skijališta: Val di Fassa, Val Gardena i Arabba - Marmolada. Sella Ronda u doslovnom prijevodu značio bi krug oko planine Sella.  Na Sella Rondi možete birati zeleni ili narančasti smjer ovisno u kojem pravcu se želite kretati.

Budite spremni na intezivno skijanje i vrlo rani polazak kako bi na vrijeme sve prošli i vratili se na matično skijališta. Prolazak cijelog kruga traje oko 7-8 sati. 

Gran Risa jedna od najboljih veleslalom staza u svjetskom kupu donijeti će dašak pravog adrenalina za one željne smtrina i brzina. 

Smještaj

Mogućnosti za smještaj su mnogobrojne. Od vrhunskih hotela, aparthotela ili apartmana u svim selima Alta Badie dobiti će te vrlo dobru ili izvrsnu uslugu. Hrvatima je godinama omiljena La Villa, doduše za to treba imati i novaca ili provući karticu na tradicionalni hrvatski način

(12 rata). Šalu na stranu, u Alta Badiji moći će te naći od vrhunskog smještaj u eksluzivnim hotelima do solidnih apartmana za korektnu cijenu. Sve je stvar izbora i mogućnosti.

Gastronomija

Alta Badia posljednjih se godina razvija u sjajnu kulinarsku destinaciju, također zahvaljujući manifestaciji Sciare con gusto. Kuhinja na visini u zimskom sjaju službeno započinje s tradicionalnim gurmanskim SkiSafarijem - Vrhom planina. Pozvali su najbolje kuhare iz najboljih planinskih naselja na svijetu, jer je, pored prestiža, izvrsna kuhinja zajednički nazivnik ovih mjesta. Brojni restorani nositelji su Michellin zvjezdica što dokazuje o kvaliteti gastronomije u Alta Badia-i.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

OPĆENITO O SKIJALIŠTU

Web stranica skijališta:

https://www.altabadia.org

Otvorenje skijaške sezone:

05.12.2020. godine

Zatvaranje skijaške sezone:

11.04.2021. godine

Skijaški liftovi

11

32

0

10

0

Skijaške staze

Lagane:

78 km

 

Srednje:

44 km

 

Teške: 

5 km

PARKING NA SKIJALIŠTU

Na većini talijanskih skijališta, posebice sustava Dolomiti Superski budite spremni da ako svojim autom želite parkirati ispred godnole morati će te to platiti od 2 do 4 eura po danu, ovisno o lokaciji gdje je pojedina cijena. Dakako uvijek će biti iznimaka gdje će te moći parkirati ispred pojedine žičare gdje se ne plaća, ali to je više izuzetak. 

TALIJANSKA SKIJALIŠTA

© 2020 Hrvatska udruga ljubitelja skijanja i snowboardanja. Sva prava pridržana