top of page

Recenzije skijališta

foto9.jpg

Photo i tekst: Maja Gašparić

ALPE D'HUEZ

Alpe d’Huez je vrlo interesantno skijalište u francuskim Alpama točnije Rhonskim Alpama koje je smješteno na n/v od 1860 m. Samo mjesto je kao mali gradić sa svime što vam treba: restorani, barovi, bazen, klizalište, razne trgovine, spa, sportska dvorana, žice sa svih strana grada

Najviši vrh je Pic Blanc (3330 m) dok je najniži Enversin d'Oz (1135 m). Skijaško područje Alpe d'Huez obuhvaća 5 naselja i 2 sela: Alpe d'Huez, Auris en Oisans, La Garde, Le Freney d'Oisans, Oz en Oisans, Vaujany i Villard-Reculas. ...

Ima ukupno 250 km staza (111 različitih staza) za sve skijaše po nešto od početnika do naprednih.
Poznata crna staza Sarenne je duga 16 km ( u stvarnosti 10 km) i treba cca. 30 minuta da se prođe jer uživate u nevjerojatnom okruženju s panoramskim pogledom od vrha
Pic Blanca (3.330 m) do kanjona (1.510 m)!

Kako stići do odredišta?

Od Zagreba je udaljeno 940 km te smo mi krenuli Zagreb – Rijeka – Trst – Briancon – Alpe d` Huez. Naše putovanje je bilo jedno od najzanimljivijih je smo krenuli za vrijeme početka korona virusa u Italiji što je podrazumijevalo da nećemo stati u Italiji već se služiti wc-om u busu. Kako smo se cijelu noć vozili kroz Italiju to je bilo jednostavno.

Prvo stajanje je bilo u Brianconu u Francuskoj gdje smo kupili sve što trebamo u velikom supermarketu. Dok povratak je bio sasvim druga priča, a o tome kasnije ...

Skijaške staze 

 

Alpe d'Huez je drugu godinu zaredom i treći put u svojoj povijesti izabran za najbolje skijalište u Europi, nakon što je pobijedio 2017. godine. Ima skoro 300 sunčanih dana u godini, te smo i mi imali sreću da samo 1 dan nije bilo sunčano vrijeme. Snijega je bilo i preko 3 m na nekim mjestima iako je na manjoj nadmorskoj visini od Les2Alpes skijališta.

Skijalište Les2Alpes i Alpe d’Huez su vrlo blizu pa je zgodno napraviti jedan dan izlet, kao što smo i mi napravili. Kao što sam napisala na početku ima 250 km staza za sve skijaše (84 ski lifta/gondola, 41 zelenih, 34 plavih, 40 crvenih i 16 crnih). Uglavnom oko samog mjesta dominiraju široke i blage zelene i plave staze koje su idealne za skijaše početnike.

 

Za skijaše rekreativce koji ne žele na crne staze s vrhova se spuštaju divne crvene staze koje su duge i daju užitak u skijanju. Moja preporuka takve jedne rute je s vrha Dome des Rousses (2800 m) do Oz en Oisans (1350 m) s obje strane se protežu 2-3 vrlo duge crvene staze koje su dovoljno izazovne, ali ne kao crne staze.

Staze su dobro pripremljene tako da u nekim trenutcima se možete skijati malo po crvenoj pa plavoj pa opet crvenoj i sve uz predivan pogled ili neki šumski dio.

 Naravno za one napredne tu je crna Sarenne staza od 16 km koja slovi kao najduža staza. Ako želite još veći izazov postoji s vrha crna staza Tunnel koja je izrazito strma te ju preporučujem samo vrlo iskusnim i naprednim skijašima, ja nisam jedna od njih.

Ima jako puno i tematskih staza za obitelji koje žele svojoj djeci priuštiti nešto više od samog skijanja. Tako se na tim staza nalaze zanimljivi dijelovi za klince poput tunela, zvona, skulptura. Uz sve ovo nalazi se puno mjesta za offpiste skijanje, te raznih snowboard parkova. Kako nemam iskustva u tim kategorijama ne mogu dati svoje mišljenje.

Smještaj

Smještaj je klasično francuski u apartmanima – Francuzi imaju male apartmane u koje žele staviti što veći broj ljudi. Te apartman zahtjeva polog koja je od 200 eur za 4 sobni apartman na dalje. Polog dobijete nazad kada se apartman pregleda ili vam se oslobode rezervirana sredstva s kreditne kartice. Sobe možete sami pospremiti ili platiti pospremanje apartmana. Preporučuje se uzeti sa sobom ručnike i posteljinu jer je dosta skup najam (za tu cijenu možete kupiti 1 komplet posteljine u ZG pa vam ostane). Apartmanska naselja imaju free WiFI, ali često se događa da isti ne radi u svim dijelovima apartmanske kuće jer su to uglavnom zgrade po 6 katova.
Uzmite si nešto za druženje poslije skijanja – karte, društvenu igru, ... uvijek ostaje mogućnost kupiti vino, baguette i sir te uživati. 
Na ovakvim lokacijama uvijek budu 1x tjedno štandovi s tradicionalnim proizvodima ovog kraja, ali ovdje toga nije bilo ili mi nismo vidjeli.
Dojam da je skijalište dosta skupo za ono što nudi.

Gastronomija i Apres ski

Kada na prvu pogledate kartu vidite da Alpe d’Huez nudi puno opcija zabave i sadržaja osim skijanja. 
Malo iznenađenje je bilo što na svim vrhovima nema barova i restorana. Zato se barovi i restorani nalaze uz staze ili na nižim vrhovima. Mislim da najbolji apres ski je u La Folie Douce te to sigurno ne smijete propustiti, ali se pripremite na visoke cijene hrane i pića. Espresso je cca. 2,5-3 eur, Corona piva 8 eur, kuhano vino 5 eur, piva od 4,5-9 eur, ručak npr. gusta juha od tikve sa sirom i krokantima je 9-10 eur. Tako da ispod 15-20 eur/danu ne izlazite jesti i piti na stazi.
Pogled iz svih restorana je predivan te za vrijeme sunčanih dana se obavezno namažite faktorom jer je sunce varljivo i vrlo jako. Barovi i fastfood u podnožju su skoro istih cijena kao i na stazi – npr. samo mali pomfrit je cca. 5 eur. 

 

Ledena špilja, noćno skijanje, preće zaprege... 

Na 2700 mnm iskopana je u glečeru ledena špilja - Grotte de Glace gdje možete razgledati skulpture izrađene u ledu i snijegu te ovogodišnja tema je bila farma. Svakako vrijedno
pogleda te cijena je 5 eur. Uz ovo imate u ponudi noćno skijanje, skijanje izvan staza, vožnje psećom zapregom s haskijima, helikopter ture, ledeno penjanje, sanjkanje...

Sportske aktivnosti

Ima sportski centar u mjestu koji nudi teretanu, bazen – samo otvoreni u kojem je cca. 27 °C (Muškarci obavezno uzmite slip kupaće gaće), teren za nogomet, badminton,

košarku, mini golf, laser tag, klizalište, kino.
Uz hotele, restorane, barove, fastfood, postoje razne sportske trgovine, prehrambeni dućani i pekarne. Pekarne nude dostavu svojih proizvoda na recepciju ili direktno u apartmane, ali za to se morate raspitati tamo gdje ste smješteni.

Povratak kući u doba COVID-19

Ah da sigurno vas zanima kako smo se vratili doma, e to je bio jedan zanimljiv put. Kako su Italiju zatvorili, prvi puta smo išli iz Francuske preko Švicarske, Njemačke, Austrije, Slovenije do
Hrvatske. Put je bio duži za cca. 500 – 600 km krenuli smo u petak navečer oko 21h iz Alpe d’Hueza. U Zagreb smo došli nešto prije 19h u subotu. Oko 22h putovanja, ali uz sve zavrzlame moram pohvaliti dobru procjenu naših vozača i voditelja putovanja koji su se uputili na GP Rupa gdje smo bili jedini autobus.

Svima iz autobusa je izrečena mjera samoizolacije tako da ovu recenziju pišem iz samoizolacije. Uz sve ovo moram priznati da su ljudi u autobusu bili vrlo dobro raspoloženi te da pitate nas “lude” skijaše vjerojatno nikome nije bilo žao što je išao.

Napomena da na skijalištu je sve funkcioniralo normalno do zadnjeg dana.
Preporučujem ovo skijalište više za skijaše koji su početnog i srednjeg znanja jer će oni na ovom skijalištu uživati. Pogotovo obitelji s djecom.


Svi koji žele izazovnije skijalište smatram da će im biti dosadno nakon 3 dana i željet će nešto više. Za njih preporučujem skijališta Val Thorens, Val d'Isère, i ostala slična skijališta.
Mladi koji su željni zabave na ovom skijalištu osim kada je festival nemaju što tražiti njima preporučujem Les2Alpes skijalište.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Općenito o skijalištu

Web stranica skijališta:

https://skipass.alpedhuez.com/

Otvorenje skijaške sezone:

05.12.2020. godine

Zatvaranje skijaške sezone:

24.04.2021. godine

Skijaški liftovi

Ski ikone-02.png
Ski ikone-01.png
Ski ikone-03.png
Ski ikone-08.png
Ski ikone-07.png

23

24

9

6

0

Skijaške staze

Lagane:

73 km

 

Srednje:

110 km

 

Teške: 

67 km

chart.png

Parking na skijalištu

Na Francuskim skijalištima nalaze se većinom garaže ili ponegdje veća parkirališta koja se ne plaćaju. Garaže se svugdje plaćaju i nalaze se u blizini apartmana, budući da samo skijaško selo nije veliko i sve je prilagođeno skijašima. 

Francuska skijališta

Alpe D'Huez

Chamonix

Isola 20000

La Grave 

La Plagne

Les 3 Vallees - Val Thorens, Meribel, C

L'Espace Killy -Tignes i Val D'Isere

Les Arcs

Les Deux Alpes

Les Orres

Les Sybelles

Montgenèvre

Serre Chevalier

Val Cenis

Vars & Risoul - La Fôret Blanche

bottom of page