Alpe D'Huez

Alpe d'Huez jedno je od najvećih francuskih skijališta po brojnosti i duljini što uređenih što neuređenih skijaških staza. Prema podacima s web stranica skijališta službena brojka je 238 km, no ta je brojka definitivno prenapuhana. Skijalište je u ovom obujmu nastalo povezivanjem žičarama triju skijališta u podnožju planinskog masiva Grand Rousses: Alpe d'Huez, Oz-Vaujany i Villard Reculas. I danas su vidljive razlike između navedenih dijelova skijališta u uređenju staza, održavanju žičara i uniformama zaposlenika, a po stazama koje ih povezuju i koje su bile najslabije uređeni dijelovi skijališta vidljivo je kako su svaki od navedenih dijelova zadržali određenu autonomiju. 

Samo mjesto Alpe d'Huez smješteno je na 1860 m, malo iznad sela Huez te zajedno broje oko 1800 stanovnika. Smještajni kapaciteti im broje preko 35000 kreveta te je jasno da im se populacija u zimskim mjesecima višestruko poveća. U hrvatskom tjednu u kojem smo ga mi posjetili je popunjenost bila možda 20-25% kapaciteta te je pogotovo u noćnim satima znalo izgledati sablasno prazno. 

Kako doći? 

Skijalište Alpe d'Huez smješteno je u južnim francuskim Alpama što znači da je od Hrvatske za prosječnog skijaša vrlo daleko. Udaljenost od Zagreba je 960 km, od Rijeke nešto manje od 900km. Put vodi autocestom preko Slovenije i Italije u smjeru Milana i Torina. Nakon Torina put skreće u planine do Briancona (1326 m) gdje se autobusi hrvatskih turističkih agencija obavezno zaustavljaju u šoping za opskrbu prehrambenim namirnicama. Ukoliko imate sreće, susret ćete deset hrvatskih buseva na istom mjestu i u jedinoj dobro opskrbljenoj veletrgovini na ovakvoj visini. Ukoliko nemate, susrest ćete preko trideset buseva u istoj trgovini.  Nakon Briancona preko prijevoja i istoimenog skijališta Serre Chevalier ostaje još nekih 80 km do Alpe d'Hueza. 

Staze

Kako smo  već naveli, skijalište obiluje velikim brojem staza. No, zbog loših vremenskih prilika skijalište je radilo s 45-50% kapaciteta. Podatak sa službenih stranica je i taj da je 97% staza pokriveno topovima koji bi u slučaju loših vremenskih prilika trebali osigurati kvalitetno skijanje. No, taj podatak je vrlo upitan budući da smo klasične topove na skijalištu mogli na prste nabrojati. Istina jest da su velike površine skijališta pokrivene takozvanim „žirafama“, istina jest i ta da su neke staze bile jako dobro napucane umjetnim snijegom, no sa žičara i iz gondola se moglo vidjeti kako puno staza pokrivenih žirafama iz jedino domaćinima poznatih razloga nije bilo u funkciji (voda nije razlog jer je imaju u izobilju što u prirodnim što u nizu umjetnih jezera).

Uređenost i označenost staza varirala je s obzirom na kojoj strani skijate. Dojma smo da su puno bolje uređene staze bile na predjelu Oz, Vaujany, Mont Frais, no to je sjeverno položeni dio skijališta u kojemu je bilo i više snijega. Najlošije su bile uređene staze koje povezuju Alpe d'huez i Oz-Vaujany i koje počinju na visini od 2700 na kojima je bilo puno ledenih ploha i kamenja.

 

Od legendarnih crnih staza La Fare, Tunel i Sarenne radila je samo posljednja navedena koja se deklarira i reklamira kao najduža crna staza u Europi (16km), no niti je to crna staza, niti je duga za koliko se izdaje da jest. Prvi dio staze s glečera i vrha Pic Blanc (3300m) jest crn, uzak i poprilično neuređen. Drugi dio staze s gornje postaje gondole Marmotes III jest i najljepši; crven, tvrd širok i lijepo popeglan dio koju pruža pravi užitak skijanja budući da je većinu vremena prazan. No, donji dio te staze je žešća prevara koja se sastoji od 3-4 km laganog spusta, a za bordere neminovnog skidanja vezova i odgurivanja. No ostale staze koje su radile su unatoč lošim uvjetima bile jako dobro pripremljene, a zbog ogromne visinske razlike od 1200m samim time i dugačke te vrijedne skijanja. 

Naša ocjena: 3,8/5

Skijaški liftovi

Za ovako veliko skijalište logično je da je opskrbljeno mnoštvom žica različitih datuma proizvodnje – konkretno njih 70: od starih do novih, od vučnica i tanjurića preko četverosjedežnica i osmerosjedežnica do gondola za osam ljudi, i do onih što voze na najviše vrhove skijališta kapaciteta 100 osoba. Bilo bi lijepo kada bi još malo uložili u sustav žičara, te zamijenili one starije sa novim i bržim. No, od novosti i planova za budućnost valja istaći kako je za sezonu 2021./22. najavljen završetak gradnje ogromne gondole na dva kata koja će povezati Alpe d'Huez sa susjednim skijalištem Les deux Alpes, udaljenim u najbližim točkama svega 3km čime će se dobiti mogućnost uživanja na preko 400 km povezanih staza. 

Naša ocjena: 3,6/5

Hrana i Piće

Francuzi su poznati kao kulinarska nacija pa su se tako potrudili i u ovom skijalištu predstaviti puno toga za sve vrste posjetitelja različitih platežnih mogućnosti. Pa ćete tako u Alpe d'Huezu vrlo blizu jedne drugima naći nekoliko restorana u koje ne možete ući u ski odjelu i gojzericama, već postoji propisan dres kod, zatim restoran s Michelinovom zvjezdicom L'Altiport u kojem po za naše prilike paprenim cijenama služe jela visoke francuske kuhinje i vrhunska vina i „jeftine“ burgere ili pizzerije.

 

Ovo „jeftino“ shvatite uvjetno jer prosječna pizza je 10-12 EUR i manja je od naših standarda, prosječni burger je 7-8 EUR, a niti jedno kuhano jelo nije ispod 10 EUR. Iz tih se razloga većina hrvatskih skijaša opskrbi u Brianconu za čitav tjedan boravka na skijanju i kuha „domaća“ jela usred francuskih Alpa. No, ukoliko već i odete nešto pojesti, naša je preporuka da izbjegavate restorane uz sam rub staza ili na stazama jer su skuplji u prosjeku nekoliko eura po jelu.

Isto tako, ukoliko odskijate do susjednog Oza, veća je vjerojatnost da ćete nešto jeftinije pojesti. Naša preporuka i najbolje jelo koje smo probali je XXL hamburger u malom restoranu Au P'tit Truc na dnu četverosjeda Monnfrais. Cijena mu jest 12 EUR, no provjereno može nahraniti dvije osobe. 

Što se tiče pića valja istaći kako je pivo užasno, razvodnjeno i precijenjeno (5 EUR u gradu, 7 EUR uz stazu i na stazi) te je i najlošije vino (3 EUR za 1 dcl) provjereno bolja opcija. Osim vina, Francuzi i njihovi najbrojniji gosti Englezi vole popiti i niz shootera (2-3 EUR) te povraćati i bauljati vrlo sličnim ulicama u potrazi za apartmanima. Što se tiče nabave namirnica u mjestu postoji jedan solidno opskrbljen Spar dućan za tako visoko mjesto te još niz malih trgovina i pekara.

Naša ocjena: 4,5/5 (samo zbog hamburgera na Montfraisu) 

Smještaj / Gostoprimstvo/ Dodatni sadržaji

Ukoliko ste s našeg mora nekad otišli iznervirani i uvrijeđeni neljubaznošću domaćina i odnosom prema gostu, vjerujte mi, iz Francuske nećete otići iz jednog jedinog razloga: platili ste unaprijed i vozili ste se skoro cijeli dan do odredišta. Od francuskih smještajnih jedinica zbog niske cijene nismo mnogo očekivali, no nismo očekivali niti da je moguće da u 21. st. NEMA Wifi-ja u većini kafića te u apartmanima s 3 zvjezdice. Nadalje, većinu kartičnih rezervacija pa čak niti onih najpopularnijih poput Dinersa ili Americana ne možete ostaviti kao polog za čišćenje apartmana, a ne moram niti reći da keš ne primaju. U većini kafića konobari neće doći do vas, piće si sami naručujete i nosite makar imali ekipu od desetak ljudi s vama. Posebna priča je engleski jezik koji još nekako potrude razumjeti ukoliko nešto plaćate, no dobiti suvisli odgovor na engleskom na neke svakodnevne jednostavne upite tipa „gdje je wc“ je ravno umjetnosti. 

Od smještaja dominiraju već spomenuti apartmani i studio apartmani, ima nekoliko hotela s 4 zvjezdice,  no i tu kategorizaciju valja uzeti s rezervom. 

Od dodatnih sadržaja valja izdvojiti vanjski bazen s lagano ugrijanom vodom na koji ulazite sa ski passom i saunu koja se doplaćuje 5 EUR za pola sata. No muškarci, u bazen ne možete u kratkim hlačicama ili havajkama, jedino u klasičnim kupaćim gaćicama. Ukoliko ih zaboravite (a hoćete jer ih nitko više ne nosi), možete kupiti kupaće za 10 ili 12 EUR ili rentati rabljene za 3 EUR. Od ostalih sadržaja uz ski pass vam je dostupan i ulazak na klizalište te u najvišu multifunckionalnu dvoranu i teretanu u Europi. 

Naša ocjena: 2,3/5 (i to samo zato jer klizanje i dvoranu nismo probali, a mogli smo)

Naša preporuka za izlet:

Budući da se nalazite na samo sat vremena vožnje od drugog velikog skijališta u ovoj regiji Les deux Alpesa, ne propustite ga obići i skijati na najvećem glečeru u Europi ili napraviti piknik sa slavonskim kulenom na 3600m. I ne propustite iz još jednog razloga: da se uvjerite kako je Alpe d'Huez puno bolje skijalište i kako ste dobro odabrali. 

Apres Ski party i partijanje općenito

Već smo naveli kako je naselje bilo poluprazno u hrvatskom tjednu budući da je u južnim Alpama to još predsezona. Tako je i s apres partyjima. Najbolji apres je na platou Marmottes (2300m) u baru/restoranu zvanom La Folie Douce. Ukoliko ga planirate posjetiti, imajte na umu da počinje dosta rano – već oko 15:30 i završava dosta rano – već oko 17:00 budući da se na skijama morate spustiti na 1860 m u mjesto. Što se tiče cijena: 4 dcl piva dođe 7 EUR, boca vina 40 EUR,  a šampanjci od 80 EUR na više pa tko voli… 

Od ostalih mjesta u gradu valja istaći Sphere bar u kojem se može čuti i živa glazba, a četvrtkom se s možete besplatno natjecati u karaokama s pijanim francuskim vojnicima i još pijanijim sveprisutnim Englezima. U Sphere baru za svaki plaćeni račun dobijete besplatni shooter u Disco baru Igloo, jedinom od nekoliko disco barova koji je radio u hrvatskom tjednu i u kojem se najčešće opijaju djeca pijanih Engleza. 

No, ukoliko idete s pravom HULJS ekipom, partijanje neće izostati. Partijati možete po apartmanima doklegod vas volja, a možete i skupiti ekipu i okupirati neki od barova, pjevati i svirati gitaru. Dakle, ukoliko dođete sami, samo tražite mjesto gdje je ekipa u HULJS majicama i nećete pogriješiti. 

Naša ocjena: 5,0/5 (zbog ekipe u HULJS majicama :P) 

© 2020 Hrvatska udruga ljubitelja skijanja i snowboardanja. Sva prava pridržana