top of page

FIS SVJETSKI SKIJAŠKI KUP

Photo: © HR SKI Timovi

ANALIZA NASTUPA ZRINKE LJUTIĆ U SOELDENU

AUTOR TEKSTA:  HR SKI TIMOVI

S nekoliko dana odmaka, kada su se dojmovi malo slegli, vrijeme je i za analizu nastupa Zrinke Ljutić u subotnjem veleslalomu u Soeldenu.

U prvoj vožnji Zrinka je startala sa startnim brojem 48 i usprkos hladnom vremenu, staza je na njenom broju bila već prilično grbava. Prvi dio prve vožnje zbog startnih intervala nismo vidjeli, ali prolazno vrijeme svjedoči da je Zrinka napala stazu od starta i uzela dobru brzinu na prvom ravnom dijelu jer je imala osmo najbolje prolazno vrijeme.

Strminu koja je bila u tom trenutku svakakvo najgrbaviji dio staze, Zrinka je odskijala taktički zrelo, nije možda uvijek uzimala najdirektniju liniju, ali to se pokazalo kao dobrom opcijom i Zrinka se zapravo relativno rutinirano kvalificirala u drugu vožnju.

U drugoj vožnji, imala je startni broj šest, a za desetom u prvoj vožnji Michelle Gisin, zaostajala je samo 88 stotinki i bilo je već tada jasno da uz pravu vožnju, Zrinka može samo napredovati.

U pokušaju da dobije što višu brzinu odmah na početku druge vožnje, na drugim vratima joj se desila manja greškica koja ju je koštala gubitka skoro cijele prednosti ispred Moltzan iz prve vožnje. Nakon toga uzela je direktnu liniju i prvi dio strmine odradila vrlo dobro, međutim onaj dio koji je odradila savršeno bio je drugi dio strmine i četiri zavoja preko jedne mini prijelomnice koja je novina u Soeldenu od ove sezone, tu je brža od nje bila jedino Petra Vlhova, a upravo su tu mnoge skijašice u drugoj vožnji imale puno problema.

Nakon toga, na kraju strmine je zakasnila u jedna vrata, posljedično i u sljedeća 2-3 vrata te samim time nije prenijela dovoljno brzine u završnu ravnicu i zato je tu izgubila toliko vremena.

Tu pogrešku možemo pripisati i određenom umoru jer je Zrinka sama rekla da je u drugoj polovici listopada imala manjih zdravstvenih problema.

Tijekom kolovoza, rujna i listopada, do nas, a neke su snimke objavljene i javno, stizale su informacije da se Zrinka jako dobro skija u veleslalomu i da se to ne pokazuje samo na oku, nego i na štoperici.

Zrinka je to u Soeldenu i pokazala i to na jednoj respektabilnoj stazi kada je u pitanju ženski veleslalom. Ne treba smetnuti s uma da je ovo šesti veleslalom na najvišoj razini natjecanja u nizu u kojem je Zrinka ušla u top 30 u prvoj vožnji.

Sve to pokazuje da Zrinka i u veleslalomu ide lijepim koracima prema naprijed, a nemojmo zaboraviti da joj je za vrijeme svojih kadetskih dana bolje išao veleslalom nego slalom. Međutim, zbog raznolikosti i težine veleslalomskih terena u FIS Svjetskom kupu u odnosu na ostala natjecanja, treba više vremena za probijanje do vrha nego u slalomu. No, ako se Zrinka nastavi skijati ovako zrelo, za njen veleslalom se ne trebamo brinuti.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Pridruži nam se u skijaškoj grupi: "Skijanje i skijaško prigovaranje - skijaški savjetnik"

Facebook - HULJS SKI

Instagram - HULJS SKI

YouTube

bottom of page