top of page

Svjetski kup

Wngen ivica.jpeg

Photo: HST

WENGEN ODLAZI U POVIJEST? ZBOG NOVCA ŠVICARSKI SAVEZ UKLANJA ČUVENI LAUBERHORN IZ SVJ. KUPA

Svjetski skijaški kup mogao bi u dogledno vrijeme izgubiti jednu od svojih najtradicionalnijih utrka, čuveni spust na "Lauberhorn" stazi mogao bi otići u povijest.

Sukob između Švicarskog skijaškog saveza i organizacijskog odbora utrke Lauberhorn u Wengenu zbog financija, odnosno ukupnog fonda za pobjednike.

Kao rezultat toga, mjesto u Bernskom Oberlandu, smješteno u planinama oko Mönch-a, Eiger-a i Jungfrau-a, više se neće pojaviti na karti Svjetskog kupa u sezoni 2021/22.

Ovo otkazivanje pokrenuto je strane Švicarskog skijaškog saveza "Swiss Ski" danas na virtualnoj konferenciji sudionika FIS Svjetskog kupa. Otkako je Ernst Gertsch osnovao utrku 1930. godine, utrke se održavaju u Wengenu. Putovanja na Lauberhorn, poput putovanja u Val Gardenu, Garmisch-Partenkirchen, Kitzbühel ili Val d'Isère, dio su skijaške kulture. Brisanje utrke u nadolazećoj zimi nije izvedivo jer je kalendar već odobrio odbor FIS-a.

S dužinom od oko 4,5 kilometara i vremenom spuštanja od gotovo dvije i pol minute, ujedno je i najduža trka na Svjetskom kupu. Najveća brzinom od gotovo 160 km / h izaziva strahopoštovanje prema svakom skijašu koji se usudi spustiti niz ovu stazu.

Švicarski skijaški savez "Swiss Ski" ponudio je svoje obrazloženje o brisanju utrke Lauberhorn 2021/22 iz FIS-ovog dugoročnog kalendara:

U području marketinga već neko vrijeme postoje razlike u mišljenju između Swiss Ski-a i Wengen International Lauberhorn Race-a. Swiss Ski ne može ispuniti financijske zahtjeve organizacijskog odbora u Wengenu. "Dodatnih oko milijun franaka godišnje koje bi Wengen zahtijevao nedostajalo bi u drugim granama sporta, drugim riječima našim sportašima i našem podmladku", rekao je Bernhard Aregger, izvršni direktor Swiss-Ski-a.

Budući da je ovo postupak u tijeku pred Međunarodnim sportskim sudom CAS, daljnje informacije se u vezi s tim ne mogu dati.

Zbog toga je Swiss Ski dodijelio stvarnom datumu Lauberhorna mjesto SUI-a u dugoročnom kalendaru FIS-a 2021/22. Za dodjelu utrka Svjetskog skijaškog kupa odgovornost su nacionalnih saveza; u ovom slučaju za utrke u Švicarskoj na Swiss Ski.

Budući da je Swiss Ski trenutno u fazi preslagivanja, Savez je primoran smanjiti svoja sredstva i rizike gledajući na stanje u gospodarstvu od 2022. Izbacivanjem Wengena s FIS-ovog kalendara. Cilj Saveza je osigurati da se atraktivne utrke Svjetskog kupa i dalje održavaju u Švicarskoj u dobrim gospodarskim uvjetima - uključujući Lauberhorn.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Najnovije vijesti

Please reload

Sljedeći izleti

Molltaler glečer - 1. HULJS skijanje

24.10.2020.

Prvo naše skijanje zakazujemo za 24. listopad na Molltaler glečeru s polascima iz Zagreba i Rijeke. Nakon preranog zatvaranja skijališta jedva čekamo da stanemo na skije i uživamo na padinama!

Kitzsteinhorn glečer skijanje i uživanje

14.11.2020.

Prošle sezone spletom okolnosti bili smo na prvo izletu 14.11.2020. i uvjerili kako je prekrasno skijalište uz obilje snijega bio Kitzsteinhorn glečer. Upravo zato stavili smo ovaj datum za naše drugo skijanje!

Please reload

Partneri

Decathlon logo.png
gopro.jpg
Body balance.png
Sponzori-slide-04.png
kaportal-logo-kocka.png
Utilitas.jpg
Sponzori-slide-1-07.png
bottom of page