top of page

SKIJALIŠTA

Photo: Platak.hr

CRVENI SPUST DOBIO ZELENO SVJETLO ZA SQT 2021. GODINE

FIS-ova snježna kontrola danas je posjetila Sljeme i Crveni spust te zadovoljna trenutnim snježnim stanjem dala zeleno svjetlo za održavanje utrka FIS Svjetskog kupa 3.1 i 6.1. Kao što znate, na utrci nažalost neće biti gledatelja, ali nadamo se da smo već 2022 svi skupa na Sljemenu.

Zašnježivanje staze krenulo je još u 11. mjesecu, tvornice snijega s radom su krenule još i ranije, u međuvremenu su gore trenirali Filip Zubčić i Leona Popović, tople temperature zadnjih dana nisu ugrozile stazu, a onda je jučer došao i prirodni snijeg koji je poboljšao kulisu. Naši skijaši su gore na treningu danas, sutra i prekosutra, a onda se Crveni spust zatvara za završne pripreme.

Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskoga kupa za tehničke discipline za muškarce, provjerio kvalitetu sljemenske slalomske staze u snježnoj kontroli, obveznoj za sve organizatore utrka FIS Svjetskoga kupa

- Crveni spust na Sljemenu i službeno je dobio zeleno svjetlo za održavanje utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2021. Potvrdio je to danas Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskoga kupa za tehničke discipline za muškarce, koji je provjerio kvalitetu sljemenske slalomske staze u snježnoj kontroli, obveznoj za sve organizatore utrka FIS Svjetskoga kupa. Zahvaljujući trudu organizatora i djelatnika skijališta Sljeme zaduženih za pripremu staze, Crveni spust ove je godine za FIS-ovu kontrolu bio spreman još početkom prosinca, odnosno najranije otkako se održava Snježna kraljica. „Zeleno svjetlo“ koje je Emmanuel Couder dao utrkama na rasporedu 3. i 6. siječnja 2021. stoga je bilo samo formalnost, a snježna je kontrola poslužila da se dogovore završni detalji oko pripreme staze.

„Na Crvenom spustu ima dovoljno snijega za službenu potvrdu utrka. Sljedeća će se dva dana raditi dodatne količine snijega iznad starta, pokraj staze i ispod cilja kako bismo imali rezervne količine snijega u slučaju potrebe. Odluku o završnoj preparaciji staze, kao i injektiranju vode donijet ćemo u sljedećih nekoliko dana ovisno o vremenskoj prognozi“, izjavio je Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskoga kupa za tehničke discipline za muškarce. Trenutno na Crvenom spustu ima 50-80 centimetara utabanog, kompaktnog snježnog pokrivača, što je dovoljno da izdrži i eventualnu južinu. Također se zasnježuje Zeleni spust i ako će dovoljno dugo temperature biti u minusu, postoji mogućnost da se i on zasnježi kao staza za zagrijavanje. „Pandemija bolesti Covid-19 i stroge epidemiološke mjere učinile su organizaciju ovosezonskih utrka Snježne kraljice logistički zahtjevnijom u odnosu na prijašnje godine, no vrijeme nas je za sada zaista poslužilo i olakšalo pripremu staze. Crveni spust je u odličnom stanju i hrvatski reprezentativci ovih dana ponovno na njemu treniraju i pripremaju se, kako za nadolazeće utrke u Semmeringu, tako i za Snježnu kraljicu. Jedino nam je žao da baš ove godine, kad je sve bilo spremno još početkom mjeseca, i građani zbog epidemioloških ograničenja nisu mogli uživati u skijanju na Sljemenu. Vjerujemo i nadamo se da će i oni u skoroj budućnosti dobiti priliku za skijanje na domaćem skijalištu iznad grada“ – rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora slalomskih utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2021. – Zagreb/Sljeme.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

PARTNERI

bottom of page