top of page

SKI│OPREMA

Photo: ©Pro Ski

KVALITETNA PRIPREMA TIJELA ZA UŽIVANJE NA SKIJAŠKIM PADINAMA

Autor: DAVOR PUHAK, skijaški demonstrator

Prije odlaska na skijanje, pripremite tijelo na tu aktivnost te odaberite opremu koja će vas zaštiti od hladnoće i biti adekvatna.

Nekoliko je bitnih faktora koji vam mogu olakšati i pomoći prilikom vašeg skijaškog odmora. Kako biste spriječili negativne situacije koje vas mogu zadesiti tijekom  godišnjeg odmora. Pokušati ću vam kao osoba najvišeg skijaškog ranga, savjetima ih približiti.

Skijanje je sport visokih motoričkih i funkcionalnih zahtjeva. Naime, zbog velikih sila koje utječu na skijaša te vremenskih uvjeta i drugih vanjskih faktora,potrebna je dobra kondicijska sprema. U suprotnome, tijelo reagira izrazito negativno! Prvi znak nepripremljenosti je brza pojava umora, koja dovodi do ne mogućnosti kvalitetne skijaške izvedbe, potpunog odustajanja, a u najgorem slučaju do pojave ozljede.

U Hrvatskoj postoje dva centra sa specijaliziranim programom za sve skijaše. Taj program se zove PRO SKI UP i zaista, treniranjem prema sistemu na PRO SKI SIMULATOR trenažerima omogućava maksimalnu kondicijsku pripremu, ali i popravlja samu skijašku tehniku. Dovoljno je reći da ga koriste brojni vrhunski skijaši, ali i veliki broj rekreativaca svih dobnih skupina.

 

Prilikom pravilnog odabira pripreme važno je odabrati aktivnosti,odnosno vježbe koje će zaista utjecati na Vaš lokomotorni sustav za brzu prilagodbu na pokrete koji nisu vaša svakodnevica. Obzirom da u svakoj sportskoj aktivnosti, pa tako i u skijanju, postoje dominantne motoričke sposobnosti i razvoj mišićnih skupina i mišića koje utječu na samu skijašku izvedbu. Prvo, treba spomenuti ravnotežu zatim snagu nogu i trupa posebice leđa.

Što to znači? Pa jednostavno, nije dovoljno isključivo raditi samo čučnjeve na ravnoj podlozi ili voziti bicikli i slično, kako biste pripremili mišićne skupine nogu. Vježbe pokušajte izvoditi kroz razvoj statičke i dinamičke ravnoteže. Primjerice, zadržite poziciju čučnja ili izvodite čučnjeve, ali na nestabilnoj podlozi.

Ako se niste u mogućnosti natjerati na samostalno vježbanje, preporučamo odlazak do obližnjeg fitness centra gdje sigurno možete pronaći program koji će vas pripremiti.

U svakom slučaju na Vama je da prevenirate svoju, ali i tuđu ozljedu i olakšate si boravak na snijegu.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

bottom of page