top of page

FIS SVJETSKI KUP

Photo: © Peter Szollos

LOPTU NA ZEMLJU I PUSTITE IH DA RADE ONO ŠTO VOLE!!!

Autor: Hrvatski skijaški timovi /I.S.

Kakav tjedan iza nas, nešto što nismo mogli ni zamisliti. Ali ne radi se tu o rezultatima Zrinke Ljutić (Team Ljutić), jer smo znali da je dobra, radi se o hypu u javnosti koji su oni donijeli. Skoro osam godina vodim ovu stranicu, a FIS utrke pratim nekakvih desetak, nikada, ali nikada FIS utrke nisu izazvale ovakav interes javnosti.
Statistički gledano, interes za ovim FIS utrkama bio je jednak interesu za utrke Svjetskog kupa prije dvije sezone kada su naši skijaši napravili breakthrough u slalomu i kada ih je po 3-4 ulazilo u drugu vožnju.

Tome svjedoči razgovor koji sam vodio s prijateljem, koji mi je rekao da ću: ,,Izgoriti, ako nastavim ovako voditi Facebook i Instagram istovremeno", na što sam mu ja rekao da jedva čekam Svjetski kup za žene sljedeći tjedan jer će bit manji pritisak i bit će lakše raditi.

Rečenica koju nisam nikad mislio da ću izgovoriti. Puno je već bilo i pitanja kad će Zrinka na Svjetski kup, euforiji je doprinijela i vijest da će Janica biti Zrinkina savjetnica/mentorica/trenerica iako je jasno da ovim rezultatima ona nije mogla doprinijeti jer je na toj poziciji svega 5 dana i ovaj uspjeh pripada obitelji Ljutić i ljudima koji su im kroz godine pomogli. I lijepo je da smo sretni i odusevljeni i već zamišljamo bajkovitu budućnost, ali vrijeme je da sada spustimo loptu na zemlju.

Iako ih osobno ne volim, ako su usporedbe s Janicom legitimne, jednako tako su i usporedbe s Idom Štimac legitimne. Ida je imala odličan ulaz u FIS, ne tako kao Zrinka, ali ne puno lošiji, a danas, samo 4 godine nakon toga nakon niza nesretnih okolnosti na koje uglavnom nije mogla utjecati, ona je u skijaškoj mirovini. Ne kažem da je Zrinka kao Ida, niti želim da joj se dogode teške ozljede. Ali skijanje je izuzetno nepredvidiv i opasan sport i zato je bitno da se ostane s obje noge čvrsto na zemlji. Zrinka je pokazala da iako ima samo 16 godina, da nije dijete, nego zrela mlada djevojka, ali to ne treba biti poziv svima nama da padnemo u euforiju i skačemo Ljutićima po glavi. Nego poziv da ih podržimo da rade u miru kao i do sada, jer to je nešto što očito daje rezultate. Naravno da je sport jedan veliki biznis i da će Zrinka sada morati dati veći broj intervjua i slično, ali sve bi to trebalo ostati u granicama normale.

Hoće li Zizi u Svjetski kup za mjesec, dva, tri na kraju dana nije toliko bitno. I najbolje skijašice na svijetu poput Shiffrin i Robinson koje su jako dobro odskijale prve sezone u FISu i kontinetalnim kupovima, nisu u prvoj sezoni osvojile bodove u Svjetskom kupu, iako su startale nekoliko utrka i pred Zrinku ne treba postavljati taj imperativ. Zizi će ići korak po korak, na novoj FIS listi bit će oko 170. mjesta u slalomu i oko 400. mjesta u veleslalomu, što bi joj u prošloj sezoni donijelo startni broj oko 60 u Europskom kupu u slalomu i jedan od zadnjih brojeva u veleslalomu. Tako da prostora za napredak ima i u FIS utrkama, u kojima bi Zrinka ipak trebala imati puno bolji broj nakon što se FIS lista ažuirira.

Ovaj tjedan je bio jako lijep, naša podrška za Ljutiće ostaje ista kao i do sada, a ista kao i za sve druge naše skijaše. Pred svima njima je puno posla i zanimljiva sezona, a na nama je da to vama prenesemo na najbolji mogući način.

I.S

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

PARTNERI

LAUF-offical logo-01.png
Sponzori-slide-04.png
Body balance.png
Head_logo_black.jpeg
gopro.jpg
kaportal-logo-kocka.png
Utilitas.jpg
Decathlon logo.png
bottom of page