top of page

SKIJALIŠTA

Photo: Kitzsteinhorn facebook

TALIJANSKA VLADA ZATVARA SKIJALIŠTA, JUŽNI TIROL SE NEDA!

Talijanska vlada zatvara sva skijaška područja - ali Južni Tirol pruža otpor

Hoće li završiti skijaška sezona u Italiji? Zbog naglog porasta broja infekcija, vlada u Rimu pooštrila je mjere korone u zemlji, a ne samo da je uvela noćni policijski sat, uključujući zatvaranje svih restorana u 18 sati, odlučeno je i zatvoriti sve skijaške staze do kraj studenoga. Od ponedjeljka, 26. listopada, tamo smiju trenirati samo profesionalne ekipe. Jedna se regija tome opire: U Južnom Tirolu na sjeveru zemlje, skijališta će također biti otvorena za rekreativce do daljnjeg, jer je autonomna vlada za sebe ostavila neke iznimke.

"U studenom nećete ići na skijanje u Italiju"


Prava skijaška sezona u Italiji započinje tek u prosincu, ali prva skijaška područja s velikim nadmorskim visinama već su otvorena u listopadu. Dio je ponovno zatvoren od ponedjeljka: "U studenom nećete skijati u Italiji", rekao je medijima talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora.

Operateri na ljetnom skijalištu na Stilfser Jochu završili su sezonu tjedan dana ranije nego što je planirano zbog nove vladine uredbe. Žičare su zaustavljene je i u planinskom selu Breuil-Cervinia na švicarskoj granici, gdje je skijaška sezona započela tek u subotu, a dugi redovi pred šalterima izazvali su velike rasprave na društvenim mrežama.

Nekoliko iznimaka u Južnom Tirolu

Međutim, u cijeloj Italiji padine neće biti zatvorene od 26. listopada. Budući da u jednoj regiji postoji otpor: autonomna regija Južni Tirol, gdje je planinski turizam jedan od najvažnijih gospodarskih sektora, usvojila je mnoge državne mjere u najnovijoj uredbi, ali skijališta nisu zatvorena. Žičare na otvorenim skijalištima na ledenjaku Schnalstal i u Suldenu nastavljaju s radom. Međutim, prema uredbi, mora se voditi računa da se "izbjegne bilo kakav oblik okupljanja".

Žičare i žičare sa zatvorenim kabinama mogu se napuniti samo do 80 posto. Već se primjenjuje zahtjev za maskom u liftovima, redovima i restoranima.

To nije jedina iznimka napravljena u Južnom Tirolu od državnih propisa. Primjerice, u sjevernom dijelu zemlje restorani smiju raditi do 22 sata. a kina i kazališta nisu zatvorena za razliku od ostatka Italije. Iznad svega, zatvaranje restorana i barova u 18 sati, trenutno izaziva veliki otpor među stanovništvom izvan Južnog Tirola. Po cijeloj Italiji održavaju se brojne demonstracije. Dva milijuna zaposlenika strahuje za posao. 

Veliki strah u skijaškim regijama
Nova uredba o Coroni primjenjuje se u Italiji do 24. studenoga, a kako će se nastaviti nakon toga, nije jasno. Koliko će se iznimke primjenjivati ​​u Južnom Tirolu, također se ne može procijeniti. No, jedno je sigurno: trenutno postoji veliki strah u skijaškim regijama da bi zimska sezona mogla biti potpuno otkazana te postoji rizik od milijarde dolara izgubljenog turizma. Turizam je ionako oslabljen putnim upozorenjima koja je, između ostalih, Njemačka uputila i Italiji. Oni koji se vrate s rizičnog područja moraju pokazati negativni test na koronu ili ući u karantenu. Ali ne postoji zabrana putovanja. (Od 27. listopada 2020.)

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

PARTNERI

LAUF-offical logo-01.png
Sponzori-slide-04.png
Body balance.png
Head_logo_black.jpeg
gopro.jpg
kaportal-logo-kocka.png
Utilitas.jpg
Decathlon logo.png
bottom of page