top of page

FIS SVJETSKI KUP

Photo: © Marcel Hirscher

GODINU DANA OD UMIROVLJENJA MARCELA HIRSCHERA

Autor: HST Hrvatski skijaški timovi

Na današnji dan prije godinu dana jedan od najboljih i najvećih skijaša svih vremena i apsolutni dominator muškog skijanja zadnjih 10 godina, objavio je kraj svoje skijaške karijere i odmah se otvorilo tisuću pitanja.

 

Mnogi su nakon toga očekivali dominaciju Alexisa Pitnturaulta i Henrika Kristoffersena i njihovu borbu za veliki kristalni globus. No, kako to obično biva u sportu i općenito u životu, njih dvojica koji su dugo bili u redu za veliki globus, jer su bili najveći Hirscherovi konkurenti, nisu osvojili veliki kristalni globus nego je to učinio Alexander Aamodt Kilde. Kilde je dugo bio tu pri vrhu u brzim disciplinama, ali mu je trebalo kao i svima koji su orijentirani na brze discipline, malo više iskustva da sazrije i dođe na razinu da može konkurirati za veliki globus.

Osim što smo dobili najzanimljiviju borbu za veliki kristalni globus još tamo od 2009. godine kada je uoči finala Svjetskog kupa čak pet skijaša konkuriralo za veliki globus, dobili smo izrazito zanimljive utrke, kako u tehničkim, tako i u brzim disciplinama.

U prva četiri slaloma sezone bila su četiri različita pobjednika, a u prvih šest veleslaloma čak pet različitih pobjednika, u superveleslalomu pet pobjednika u šest utrka, dok je jedino spust malo zaostao sa ,,samo'' 4 pobjednika u devet utrka. Razlike među skijašima bile su puno manje, a kao najveći ekstremi izdvajaju se veleslalom u Adelbodenu i slalom u Kitzbuehelu kada se u drugi lauf ulazilo s 1.2-1.3 zaostatka.

U nekim utrkama su razlike u vrhu bile toliko male da je je 10 stotinki radilo razliku od šest mjesta u poretku, što u top 10 odnosi dosta bodova u borbi za globus. Iako je za nas sezona bila primarno interesatna zbog uspjeha Filip Zubčić, muško skijanje je postalo zanimljivije i kompetitivnije na svim razinama.

Mnogi talentirani skijaši uključujući i našeg Zubu došli su u svoje najbolje skijaške godine, došli su i mnogi mladi lavovi poput Braathena, McGratha i Pertla koji se u svakoj utrci bacaju na glavu i idu na maksimalni rizik. Uz sve navedene okolnosti, jasno je da je nekim skijašima psihološki puno lakše ući u cilj i vidjeti zaostatak od 90 stotinki umjesto zaostatka od 2.5 sekunde sada kada nema Hirschera.

Mnogi su prošle sezone vidjeli da im vrh nije toliko daleko i grizli su još više. Prva sezona ,,nakon Hirschera'' nije nas razočarala, dapače, napete utrke i male razlike privukli su i mnoge koji su možda zbog Marcelove dominacije prestali gledati skijanje da se vrate pred male ekrane i uživaju.

Za očekivati je da će nadolazeća sezona biti još bolja, Henrik i Alexis žele pokazati da još uvijek mogu, Kilde će htjeti obraniti tron, a dolaze mladi Braathen i Odermatt i ono najvažnije za nas, u borbi za veliki kristalni globus, već i ove, a još više u sljedećim sezonama nešto će se pitati i našeg Zubu.

Cornelia Lass-Flörl pružila je udruženju škola skijanja tehničku podršku u izradi preporuka za djelovanje. Uz to, "održavanje minimalne udaljenosti - kao u svim područjima javnog života - također je važno u školi skijanja", kaže Cornelia Lass-Flörl.

Svi gosti škole skijanja trebaju se registrirati uzimajući u obzir propise o zaštiti podataka. Ako zaposlenici ili gosti pokažu simptome, moraju se odmah odvojiti od ostalih. Ako se ne može održati minimalna udaljenost od ostalih sudionika, mora se nositi zaštita za usta i nos. Stoga se preporučuje grupa od najviše deset ljudi, uključujući instruktora snježnih sportova.

Također navode da instruktori skijanja moraju nositi zaštitu za usta i nos kada pružaju pomoć. Primjerice, kada pomažu djeci da ustanu nakon pada. Uz to, treba osigurati poštivanje odgovarajućih propisa za žičare i liftove.

Preporuke se dogovaraju s ministarstvom

"Više od 18.000 ljubitelja snježnih sportova u 679 škola skijanja mora se okupiti kako bi ova zima bila što sigurnija za sve uključene", rekao je Richard Walter, predsjednik austrijskog saveza škola skijanja. Pripremljene preporuke za akciju odnose se na urede škola skijanja, okupljališta, dječji (avanturistički) svijet, sobe za zagrijavanje, vrtiće, dječje restorane i praktične satove snježnih sportova.

Preporuke se trenutačno usklađuju s Ministarstvom zdravstva i pripremaju se prema specifikacijama za zimu, navodi se. "Uz preporuke za djelovanje, set smjernica za zimu dostupan je zaposlenicima svih objekata škole skijanja - od prevencije Covid-19 do registracije svakog pojedinog gosta škole skijanja i uputa za postupanje u slučaju sumnjivi slučaj ", kaže Lass-Flörl.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

bottom of page