top of page

FIS SVJETSKI KUP

Photo: © Hrvatski ski timovi

POUČAK ELIASA KOLEGE - JE LI SE OZLJEDA MOGLA IZBJEĆI I JESU LI POSLJEDICE MOGLE BITI MANJE?

Autor: Hrvatski skijaški timovi / I.S.

Elias Kolega jučer je obnovio ozljedu potkoljenice odnosno nastupila je refraktura nakon izvorne frakture u svibnju.

Prije svega želim reći da sam svjestan da je skijanje opasan sport i da za skijaša nije pitanje hoće li se ozljediti, nego kada će to biti. Ali, Eli se nije ozljedio na skijanju, nego za vrijeme suhog treninga na roljanju. I to zbog toga što je udario u zaštitnu ogradu uz cestu. Je li taj trening bio nužan i je li prevelik rizik za korist koju se dobije od njega?
Tjedan dana prije same ozljede, objavili smo video treninga na Mljetu i mnogi su već tada komentirali da je to užasno opasno. Netom nakon ozljede Istok Rodeš gostovao je u jednom podcastu gdje je rekao da on odavno ne radi treninge rolanja, a da je to radio kada je bio klinac.
Vjerujem da je Elias stručno vođen, ali je li zaista bilo potrebno da se spušta na rolama po cesti pod nagibom, neposredno uz metalnu zaštitnu ogradu s manje zaštite nego što ju ima na skijama.

Da se izvorna fraktura nije dogodila, ne bi se dogodila ni refraktura, ali je li se barem sama refraktura mogla izbjeći? Dok je u gornjem slučaju odgovor možda jasniji, ovdje nije, jer nitko od nas koji nismo članovi tima i liječnici nema jasan uvid u to kako je rekao oporavak Eliasa Kolege.
Znamo samo da je probao stati na snijeg u rujnu, ali je zbog bolova prekinuo, isto se dogodilo u listopadu. Prije nekoliko tjedana je ponovo stao na snijeg, a prije tjedan dana se vratio među kolce.
Refraktura je moguća nakon frakture, ali je li uzrok refrakture prerani povratak na snijeg? Ne znamo. Ali ne bi bilo prvi put da se liječničke upute nisu slušale.

Mi se zaista nadamo da je ovo splet nesretnih okolnosti. Ali mladi čovjek i sportaš, Elias Kolega je prošao dvije operacije u šest mjeseci. Izgubio je sezonu i iskreno se nadamo da je to sve što je izgubio. Ne možemo i ne smijemo samo okrenuti glavu i reći, ah skijanje je takav sport, ozljede se događaju. U pitanju su zdravlje i karijera mladog čovjeka.

Voljeli bismo čuti odgovore na pitanja, je li takav trening rolanja suviše opasan za korist koju donosi i jesu li u procesu oporavka poštovane sve upute liječnika?

Eliju od srca želimo da mu oporavak dobro prođe, noga zacijeli do kraja i da se onda potpuno zdrav vrati na snijeg

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

PARTNERI

LAUF-offical logo-01.png
Sponzori-slide-04.png
Body balance.png
Head_logo_black.jpeg
gopro.jpg
kaportal-logo-kocka.png
Utilitas.jpg
Decathlon logo.png
bottom of page