top of page
81587660_3392729727428061_52563111143538

Svjetski kup

Photo: Sportske novosti

15. godina Hrvatske u kalendaru Svjetskog skijaškog kupa - 1. dio

Tekst: Hrvatski skijaški timovi

Iako nije održana dvije sezone, ovog siječnja obilježit će se 15. obljetnica prve utrke FIS Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu. Te 2005. godine i samo tada, utrka je vožena pod nazivom ,,Zlatni Medvjed''. Sjećam se kao da je bilo danas, bio sam tada još osnovnoškolac, ali skupa s rijekom ljudi išao sam na Sljeme.

Svi su očekivali tada veliki rezultat naše Janice, ali ona je haklala jedna vrata i to nitko osim nje nije primjetio, legla je u snijeg i počela plakati jer je mislila da je razočarala svoju publiku. Ali, Janičine suze, brzo su prebrisali odlični rezultati Nika Fleiss i Ana Jelusic Black odnosno osmo i deveto mjesto u utrci je nastupila još i Matea Ferk koja je uz penjanje stigla do 41. mjesta, a prva pobjednica postala je Finkinja Tanja Poutiainen ispred Kristine Koznick i Marlies Schild.

 

Drugu godinu i prvu ,,Snježnu Kraljicu'' svi jako dobro pamtimo, rukavica, štap, treba li više išta reći. Janičina vožnja za Zagreb, Janičin poklon publici za zadnju sezonu u karijeru i treće mjesto zlatnog sjaja. Nika Fleiss vrlo dobra 12, Ana Jelušić 25, Matea Ferk 35, a Yvonne Schnock bez završetka druge vožnje.

Prva snježna kraljica postala je Marlies Schild ispred sunarodnjakinje Kathrin Zettel.

 

Treće izdanje sljemenske utrke donijelo je dane slave za Ana Jelušić, naša Anči s dvije hrabre i energične vožnje s puno rizika došla je do svog prvog postolja u karijeri s drugim mjestom iza Marlies Schild, a ispred Šarke Zahrobske. Sofija Novoselić prvu vožnju završila je na 43. mjestu. Godinu potom, utrka je prvi i jedini puta održana u veljači, a i bila je to i debitantska sezona za muškarce. No prije, muške utrke vidjeli smo nažalost nove suze, nakon briljatne prošle sezone Ana je odustala u prvoj vožnji, ali sve je to popravila Nika vrlo dobrim 15. mjestom, dok utrku nije završila ni Sofija. Snježna kraljica po drugi puta je postala Tanja Poutianen ispred Marlies Schild i Veronike Zuzulove.

Za opće veselje domaće publike, pobrinuo se Ivica Kostelic koji se osvojio drugo mjesto iza prvog snježnog kralja Marija Matta, dok je na trećem mjestu završio njegov sunarodnjak Reinfried Herbst. Natko Zrnčić Dim i Dalibor Šamšal bili su među onima koji nisu izborili drugu vožnju (u društvu Marcela Hirschera) dok Ivan Ratkić nije stigao do cilja.

Pratite nas na društvenim mrežama i očekujte najnovije informacije iz ski svijeta

Facebook

Instagram

YouTube

Najnovije vijesti

Please reload

Sljedeći izeti

Please reload

Partneri
Body balance.png
mah-sport-transparent-bg-rgb-yellow.png
Sponzori-slide-1-06.png
Sponzori-slide-04.png
kaportal-logo-kocka.png
Sponzori-slide-1-07.png
gopro.jpg
Utilitas.jpg
bottom of page