Skijanje 365 dana u godini - Europa i Sjeverna Amerika

Za većinu rekreativnih skijaša skijaška sezona traje tijekom siječnja i veljače te svoje skijaške dane provode unutar tog dvomjesečnog perioda, a već u ožujku misli su vezane za neke druge aktivnosti na otvorenom. Oni “zagriženiji” znaju gdje se može skijati od početka prosinca pa sve do kraja ožujka, čak i polovice travnja, što naravno ovisi o vremenskim prilikama na skijalištima te njihovom položaju i nadmorskoj visini.


Hrvatski skijaši uglavnom su bazirani na skijanje u Austriji, Italiji te Sloveniji no karta europskih i svjetskih skijališta puno je veća nego što mislimo. 
Svrha ovog teksta je informirati čitatelje o nekim manje poznatim skijaškim destinacijama diljem planete, na kojima se može skijati kao i proširiti skijaške svjetonazore. 

Krenimo podijelivši zemlju na sjevernu i južnu polutku. Na sjevernoj polutki nalaze se Europa, Sjeverna Amerika, srednja Amerika, mali dio(sjeverni) Južne Amerike,
oko 2/3 Afrike te Azija(osim većine indonezijskih otoka). Na sjevernoj polutki astronomsko ljeto traje od lipnja do kolovoza, a zima od prosinca do veljače, 
dok je na južnoj to obrnuto pa tako dok se mi "pržimo" na +35 na drugom kraju svijeta se skijaju na -10.


Pod južnu polutku spadaju ostali kontinenti te neki dijelovi već navedenih, a to su južni dijelovi Južne Amerike, Afrike, veći dio Indonezije, Australija i Novi Zeland te otočići u Tihom oceanu. Na nekim od navedenih dijelova južne polutke nalaze se skijališta koja se ne bi uopće povezivala sa snijegom i skijanjem.

Europa

O Alpama i europskim destinacijama (Austriji, Italiji, Francuska) ne treba trošiti puno riječi jer vjerujem da su manje-više svi upoznati sa skijalištima na ovom području. Ipak, navest ću samo neka mjesta koja pružaju skijanje tijekom cijele godine, a to su austrijski Solden, Hintertux, Stubai koji se nalaze u regiji Tyrol, talijanski Passo Stelvio, švicarski Zermatt i Saas Fee, te francuski Tignes i Les deux alpes. Uz navedena skijališta postoji još nekoliko glečera no svi oni rade kratke pauze tijekom ljeta radi popravaka te tehničkih stvari. Uglavnom je u pogonu svega par kilometara staza no to ovisi isključivo o snijegu te infrastrukturi koju posjeduje skijalište.


Valja navesti da se u Alpama nalazi preko 1100 skijališta no u ovaj broj su uključena i "skijališta" koja posjeduju svega jednu vučnicu i kratku stazu, pa je taj broj puno manji, no svejedno dovoljan. Europa nudi i neka druga skijališta osim Alpa te se skijati može u Andori(Sierra Nevada), Španjolskoj (Baqueira-Beret, Grandvalira), Slovačkoj (Jasná Nízke Tatry), Bugarskoj(Bansko), Srbiji (Kopaonik), Bosni i Hercegovini(Jahorina), Švedskoj(Are), Finskoj(Levi), Norveškoj(Trysil), Rusiji (Rosa Khutor, Elbrus), Turskoj(Erciyes – Kayseri, Palandöken). Uz navedena skijališta u nekim državama postoji još zanimljivih skijališta na kojima se može provesti dan ili dva s obzirom na njihovu veličinu. 

Sjeverna Amerika

Prijeđimo na Sjevernu Ameriku koja je, odmah nakon Europe, najpoznatija. Skijališta diljem Amerike i Kanade su uz bok europskim skijalištima. Najpoznatija skijaška regija u SAD-u je Colorado, nakon kojeg slijede California, Montana, Utah, a u Kanadi su to British Columbia i Alberta. Sjeverna Amerika je poznata po suhom snijegu tzv. powderu koji je odličan za vožnju izvan uređene staze sa po 40 do 50 centimetara svježeg snijega. Vožnja u takvim uvjetima zahtijeva dobru kondicijsku pripremu i znanje, jer je skijanje po dubokom snijegu rizik, ali isto toliko je i užitak. Ovo ne znači da nema dovoljno staza, već je situacija upravo suprotna, mnoga skijališta u ovom dijelu svijeta broje i preko 150 kilometara staza, a priprema staza je isto vrhunska zbog kvalitete snijega, pa je tako vrlo lako moguće da će vas na kraju skijaškog dana dočekati skoro isto pripremljena staza kao i na njegovu početku. Prema istraživanjima i procjenama stručnjaka najbolji uvjeti i snijeg u Americi su u mjesecu ožujku, dok je to u Europi uglavnom u veljači.

Neka od najboljih sjevernoameričkih skijališta su SAD-ovi Vail, Telluride, Beaver Creek, Aspen, Breckenridge, Keystone, Park City, dok su u Kanadi to Whistler Blackbomb, Sun Peaks, Lake Louise, Mont Tremblant. 
Na ovom području postoji još puno skijališta koji su kvalitetom i veličinom slična, te sigurno nećete ostati zakinuti ukoliko se ikada odlučite na skijanje u Sjevernoj Americi.

Autor: Domagoj Persen

NAJNOVIJE OBJAVE

Please reload

© 2019 Hrvatska udruga ljubitelja skijanja i snowboardanja. Sva prava pridržana