top of page

Provjerite svoju skijašku opremu

Transport skija 

Ako ste dovoljno savjesni i volite opremu na kojoj ćete skijati bez obzira je li je vaša ili iz renta, vrlo je važno, ako ne i najvažnije,  transport skija! Preporuka je da skije transportirate u krovnoj kutiji ili u samoj kabini auta ako imate dovoljno prostora.

Što ako vam je jedina mogućnost transportiranje skija na skijaškim krovnim nosačima? Nemojte, molim Vas nemojte okretati skije vrhovima prema naprijed! Koliko sam to puta vidio vozeći se na razna skijališta, a da ne kažem u „hrvatskom tjednu“. Iako se skijate vrhovima prema naprijed to ne znači da se na taj način trebaju i transportirati. Ako vežete za krov skije vrhovima okrenutim prema naprijed, osim što se stvara veći otpor zraka prilikom vožnje, sva prašina i prljavština ulaze u skije - na klizne plohe. Pa ako ste bili na servisu sa vašom opremom, nakon dolaska na skijaško odredište kao da niste. 

Ispravan način transporta skija
Please reload

KORISNI SAVJETI

Servis skija

Ako već niste, odvedite skije u ski servis, na području kontinentalne Hrvatske naši partneri su u Varaždinu i Zagrebu u poslovnicama MAH Sporta, na području primorja to je Experience shop u Matuljima i u Istri u Rovinju LERA Sport kako bi skinuli svu hrđu i prašinu s njih te kako bi se uredili rubnici i aplicirao skijaški vosak - vosak za skije. Zašto to kažem?

Ne stavljajte na kliznu plohu običan parafinski vosak, njime nećete apsolutno ništa postići. Dapače, skije će Vam biti u gorem stanju nego kakve ste ih zatekli. Ako vi niste stavljali vosak, dajte stručnjacima da to odrade za vas ako želite ugodno skijati - tih stotinjak kuna će Vam u tome pomoći. Isto tako, prilikom preuzimanja skija iz servisa obavezno pregledajte skije te probajte u kojem su stanju rubnici i klizna ploha skije. Kako to provjeriti?

Ispravan način transporta skija

Otvorite par skija i pogledajte kliznu plohu u smjeru svjetla u više kuteva. Ploha bi na svim mjestima trebala biti više-manje iste nijanse i lagano svjetlucava. Ako to nije slučaj postoji nekoliko razloga za to: skija nije uopće bila uređena prema fazama uređenja ili završena, vosak nije skinut sa skije ravnomjerno ili je, ne daj bože, klizna ploha oštećena prilikom uređenja. U većini slučajeva ipak je skija uništena prilikom prijašnjih skijanja pa ju je zato teško popraviti.  Preporuka je tada da servisirate u servisu koji mogu strojno urediti skiju. Koliko god je ručno uređenje na dobrom glasu, ne moguće je urediti rukama jako uništenu skiju. Naime, ručno uređenje vam može donijeti finije uređenje rubnika i klizne plohe, ali samo ako su skije kontinuirano pažene i uređivane.

Što se tiče rubnika provjerite ih dvjema jednostavnim radnjama: 

  1. Lagano prođete prstom od početka do kraja rubnika te na taj način provjerite je li rubnik na neki način podjednako gladak, bez zapinjanja prsta prilikom prolaska po njemu. Pri tome pazite da ne stisnete jako prst o rubnik kako se ne bi porezali! 

  2. Okrenutim dlanom prođete preko rubnika kako bi osjetili oštrinu istog. Ako ne osjetite oštrinu i određeno zapinjanje rubnik nije dovoljno oštar.

Postoje još neke vrste provjere, ali vas njima neću zamarati. 

Autor: Davor Puhak, mag. cin

bottom of page