top of page

Povratak u školu skijanja

Obzirom da je teško riječima dočarati kako i na koji način pravilno skijati te si olakšati izvođenje zavoja, najbolja je preporuka da ako osjetite da još uvijek niste na željenoj razini odete do obližnje škole skijanja te se prijavite za nekoliko individualnih satova što posebno preporučam odraslim osobama. Grupni satovi su pravi izbor ako imate dijete koje ne zna ili još uvijek ne skija na način na koji biste htjeli. Ako sami niste učitelj skijanja, velika je vjerojatnost da ćete sami sebe, ali i vlastito dijete, mučiti vlastitim metodama umjesto da to riješite u par sati poduke.

Ali, glavno pitanje koji si brojni skijaši postavljaju čiju školu skijanja odabrati? Talijansku, austrijsku, francusku…? Moj je odgovor - Hrvatsku! Bez obzira na pojedine negativne slučajeve o našim školama za koje ste možda čuli od poznanika, rekao bih da je to je isključivo statistika! Zašto? Obzirom na veliki broj osoba, a govorim o tisućama polaznika koje pohađaju u zimskim praznicima hrvatske škole skijanja, statistički gledano, velika je mogućnost da se dogodi poneki neželjeni slučaj!

Pri tome ne mislim na velike nesreće, već isključivo na pojedina nezadovoljstva roditelja s određenim učiteljima i školama. No, uspoređujući razne škole iz drugih zemalja, s odgovornošću tvrdim da naše škole imaju dovoljno kvalitetan, ako ne i kvalitetniji i obrazovaniji kadar od domicilnih inozemnih škola. Također, tu je i „jezik“ kao dodatan problem prilikom davanja informacija u smjeru učitelj-učenik i obratno!

Međutim, kao i u svim strukama pa tako i učitelji skijanja moraju imati licencu za rad koju u Hrvatskoj izdaje HZUTS (Hrvatski zbor učitelja i trenera sportova na snijegu). Kako bi ostvarili tu licencu, moraju položiti velik broj praktičnih i teoretskih ispita, odraditi praksu i biti prisutni na seminarima u periodu od svake tri godine.

Na skijalištima se znaju pojaviti i osobe bez ostvarene licence i predstavljati se učiteljima skijanja te samim time narušavaju struku i ugrožavaju vas i vašu djecu. Na vama je da slobodno bez ustručavanja provjerite ima li odabrani učitelj licencu učitelja skijanja. Kako prepoznati koji učitelj ima licencu? Postoji nekoliko rangova licenciranih osoba koji su ovlašteni provoditi obuku škole skijanja:

  1. PRIPRAVNIK UČITELJA

  2. UČITELJ SKIJANJA

  3. MEĐUNARODNI UČITELJ SKIJANJA (ISIA licenca)

  4. DEMONSTRATOR SKIJANJA

Sve osobe koje su jednog od ovih rangova moraju imati istaknuti amblem na skijaškoj jakni. Uz sebe bi uvijek trebali nositi člansku iskaznicu na kojoj je istaknuta godina važenja licence. Prema tom vrlo je jednostavno provjeriti tko radi s Vama ili vašom djecom.

U svakom slučaju bilo da ste u inozemstvu ili u Hrvatskoj! Uživajte spuštajući se niz bijele padine!

Autor: Davor Puhak, mag. cin

Please reload

KORISNI SAVJETI

bottom of page